19/4/08

La vessant més muntanyenca de Verdaguer a Òmnium Cultural

El 16 d'abril, a la seu d’Òmnium Cultural, el públic assistent va descobrir o, si ja en tenia constància, va poder conèixer de més a prop la vena excursionista de Jacint Verdaguer, una aventura muntanyenca extraordinària sovint poc coneguda.
Bernat Gasull presentava el seu darrer llibre, Les ascensions de Verdaguer al Pirineu, una guia dels itineraris que el poeta va resseguir mentre preparava l’obra Canigó. “Verdaguer era un romàntic que feia literatura sobre el que veia”, explicava Narcís Garolera, especialista en l’obra de Verdaguer i també assistent a l’acte, “el poeta volia conèixer el país a través de les excursions”, afegia.
Si més no, Les ascensions de Verdaguer al Pirineu és un llibre que passeja per la serralada pirinenca amb un aire, una subtilesa i una meticulositat ben pròpies del conegut poeta. “Verdaguer descrivia els paisatges, en dibuixava croquis, anotava les seves impressions”, explicava Garolera, “a partir de tot això, podies deduir i descobrir per on havia passat el poeta”, continuava Gasull, qui ha resseguit aquests itineraris i els ha convertit en una guia de muntanya que no deixa de ser curiosa, històrica i captivant.

-Notícia al web d'Òmnium Cultural, de dijous 17 d'abril, sobre el llibre Les Ascensions de Verdaguer al Pirineu (Cossetània Edicions). Fotografia: Òmnium Cultural