9/4/08

El món des de l'Ebre


Xavier Cortadellas, a la revista setmanal Presència del diumenge 4 d'abril, publicà un article en el que parla de la col·lecció "Obra Completa Artur Bladé Desumvila" (Cossetània Edicions). En la crítica, Cortadellas destaca la qualitat de la prosa de Bladé, a qui classifica com a un dels autors més desconeguts i més interessants de la literatura catalana.

"Bladé tampoc no es dirigeix només a la gent de Benissanet o de l'Ebre a les seves altres obres, tot i que és difícil llegir-hi gaires planes sense que aparegui alguna referència explícita al seu riu o a la seva vila. L'única excepció és Crònica del país natal, el llibre que m'ha fet pensar més en El carrer Estret o en Nocturn de primavera de Josep Pla, i, per tant, en aquelles novel·les revestides amb l'enginy de voler fer-nos creure que no són novel·les. Fa un xic més d'un any, Cossetània Edicions va començar a publicar l'Obra completa d'Artur Bladé. Porten quatre volums. Els dos llibres que he citat són a Cicle de la terra natal II, el tercer. Completen aquest volum Visió de l'Ebre català, que Bladé va escriure arran d'un viatge fluvial des de Riba-roja fins al Delta, i Guia de Benissanet, una monografia històrica d'aquest poble que "no té història perquè ha estat un poble feliç". Però tampoc no acaba de ser cert. Falta encara per editar L'edat d'or, que completarà aquest cicle i que, en paraules de Xavier García, és el "gran llibre de records d'infantesa i joventut" de Bladé. En el primer volum, hi ha Benissanet i Gent de la Ribera d'Ebre, els dos primers llibres d'aquest cicle."
"Potser ens costarà trobar-hi la ironia escèptica i esmolada de Pla, el seu món no és tan brillant com el de Segarra, rares vegades hi apareix l'erudició burgesa de Gaziel, però el fonament, la qualitat i l'efectivitat de la seva prosa són molt semblants. Com el país. Com la gent. I, normalment, com la llengua."