8/4/08

El llibre "Història social de l'excursionisme català" es presentarà a la Residència d'Investigadors CSIC-Generalitat de Catalunya

El llibre Història social de l'excursionisme català. El Franquisme (Cossetània Edicions), de Francesc Roma i Casanovas es presentarà el dimarts 8 d'abril, a les 8 del vespre, a la Residència d'Investigadors CSIC-Generalitat de Catalunya (C/Hospital, 64. Barcelona).
La presentació anirà a càrrec del dr. F. Xavier Medina, professor de la Facultat de Psicologia i Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport Blanquerna, i del dr. Lluís Calvo, Director Cientificocultural de la Residència d’Investigadors.

Resum:
Acabada la guerra civil, l’excursionisme inicia una lenta recuperació enmig d’un context de repressió política i cultural. De tota manera, durant els quaranta anys que repassa aquest volum, serà un fet social en constant creixement. Quan l’any 1976 es produeixi el centenari de l’excursionisme organitzat a Catalunya, aquesta realitat haurà canviat tant que gairebé es podrà pensar que era molt diferent de l’excursionisme de principi dels anys quaranta. Durant el franquisme es produeix la transició més important del fet excursionista català. En aquest període, l’excursionisme esportiu acaba imposant-se sobre l’excursionisme científic i s’inicia la conquesta dels cims més importants del planeta. Mentrestant, les entitats prenen cartes en alguns assumptes relacionats amb el medi ambient, i emprenen la via de l’ecologisme. Anàlogament, cada vegada més es van perdent les seves vel·leïtats científiques, tot i que es conserven els interessos culturals.

Francesc Roma:
Francesc Roma (Sant Martí de Centelles, 1963) va estudiar història contemporània i sociologia. A principis dels anys noranta va començar a investigar la història de l’excursionisme a Catalunya i després va seguir amb l’estudi de la muntanya des del punt de vista de la nova geografia cultural. En el transcurs d’aquesta recerca va doctorar-se en geografia, primer a la Universitat Autònoma de Barcelona i després a l’École des Hautes Études en Sciences Sociales de París. De les seves darreres publicacions cal destacar Salvador Llobet i Reverter: la geografia entre ciència i passió (2000); Els Pirineus maleïts. Natura, cultura i economia moral en les societats dites tradicionals (2000); Aproximació a la història de l’excursionisme terrassenc (2001); Llegendes de la natura (2002), El paradís indicible. La representació de Montserrat a l’edat moderna (2002), Del Paradís a la Nació. La muntanya a Catalunya. Segles XV-XX (2004) , El Montseny. 50 itineraris a peu (2004); Montserrat. Les 32 millors excursions i vies ferrades (2006) i Josep Milà. L’amor a la muntanya neix fins i tot en temps de guerra (2008).