24/4/08

Col·leccions de clàssics catalans contra l'oblit

Per pal·liar la pràctica inexistència de clàssics catalans a les llibreries, Cossetània s'ha empescat dues noves col·leccions: la Biblioteca Narcís Oller i la Biblioteca de Tots Colors. Inicien la primera amb Croquis del natural, editada i prologada per Rosa Cabré. L'objectiu de la nova sèrie és evitar que Oller es redueixi a La febre d'or i a Pilar Prim. Tot i que a partir del 1928 ja se'n van publicar les obres completes en dotze volums, ordenats pel seu gruix, ara el propòsit és treure els títols distribuïts en una vintena d'obres més ben ordenades i amb alguns inèdits, com les 300 cartes creuades amb Josep Ixard, alguns assajos i reflexions, i la poesia escrita en castellà, fet que encara ha de decidir el comitè assessor.
Magí Sunyer és també qui dirigeix la Biblioteca de Tots Colors, un projecte similar a la Biblioteca Catalana que feia per a Arola Editors. Sunyer parteix de la mateixa base: "En aquest país hi ha molta tendència a oblidar autors vius i morts. Independentment del gènere, publicarem el que paga la pena llegir".
La primera proposta és L'home que tenia més d'una vida, de Joan Puig i Ferrater, llibre de relats que s'encapçala amb un pròleg de Gillem-Jordi Graells, estudiós i marmessor de Puig. Graells està molt content amb la nova col·lecció: "M'ha costat 35 anys que s'hagi reeditat tot Puig i Ferrater, tot i que és una de les figures narratives importants de la primera meitat del vint".

Notícia d'Ada Castells sobre les col·leccions de clàssics publicada al diari Avui de dimarts 22 d'abril.