21/4/08

Castells de paper per Sant Jordi

Cada any surten un bon nombre de llibres de temàtica castellera, per a tots els gustos. Algun volums son de caire general i divulgatiu o històric. Altres publicacions son més monogràfiques i tematitzades, però totes ens apropem a aquest moviment cultural i festiu que representen els castells. Un símbol de la nostra catalanitat, amb força, equilibri, valor i seny. Un signe del nostre país que podem exportar a fora per donar a conèixer el nostre caràcter festiu i tradicional des de l'activitat castellera.
L'editorial de Valls, Cossetània ens assorteix de gran quantitat de llibres de temàtica castellera a través de la seva col.lecció L'Aixecador, que porta publicades 16 entregues des de que van crear aquest segell va més de 10 anys. Aquest Sant Jordi han publicat: Els Castellers de Tarragona 1926-2006. Imatges i testimonis. Un treball excel.lent coordinat per Lluís Balart, Àngel Conesa, Carme Oriol, Albert Pallarés i Joan Josep Pujadas. El llibre fora col.lecció resulta un pel car, però el contingut s'ho val de totes, totes.
En els darrers trenta anys els castells han passat de ser un costum local practicat per gent “de celler” a ser considerats un símbol central de l’imaginari col·lectiu tarragoní. A un nivell més general, l’àrea d’influència de l’activitat castellera s’ha estès del seu àmbit inicial, de la Catalunya Nova, bàsicament el Camp i el Penedès, al conjunt de tot Catalunya. El llibre analitza i tracta d’explicar aquesta transformació, a través del testimoni de diverses generacions de castellers i d’un gran nombre de documents gràfics dels quatre períodes en què s’estructura aquest procés històric dels castells.
Cal destacar el caràcter inèdit d’una significativa part de les fotografies que il·lustren el llibre. 368 Pàgines a tot color en una presentació força luxosa i molt gràfica. El podeu trobar a totes les llibreries del país. Us encantarà, si estimeu els castells com jo mateix. No podia faltar una recomanació de caire castellivol, es clar. Apa demà més i millor.

Article del blog Consuetudinàrium de dissabte 19 d'abril sobre el llibre Els castellers de Tarragona 1926-2006. Imatges i testimonis.