10/4/08

"Cels de safir" descriu les ascensions d'alpinistes catalans a les muntanyes més altes del món

El llibre Cels de safir. Les ascensions catalanes més emblemàtiques als 14 vuitmils (Cossetània Edicions), d'Eduard Sallent, es presentarà dijous 10 d'abril a la llibreria Altaïr de Barcelona.
La taula rodona de presentació comptarà amb la intervenció dels alpinistes Ester Sabadell, Jordi Corominas, Eloi Callado, Josep Noguera, Òscar Cadiach, Lluís Ràfols, Jordi Canyameres, Nil Bohigas i Carles Vallès.

El llibre també es presentarà divendres 11 d'abril a 2/4 de 9 del vespre a la llibreria Muntanya de Llibres de Vic.
En aquest cas, la presentació anirà a càrrec de Xevi Cortacans, responsable de la llibreria Muntanya de Llibres.

Resum:
«Tothom sap l’alt nivell de què sempre ha gaudit l’alpinisme català. No solament pel seu llarg nombre d’ascensions i primeres, sinó també pel seu alt grau de compromís, dificultat o envergadura en què s’han dut a terme. […] L’Edu ha tingut una bona idea. Ha escollit, entre moltes, catorze grans aventures de l’himalaisme català. Catorze històries amb un sentiment comú: la passió per la muntanya, que va més enllà del merament esportiu. Alguns són relats dramàtics d’ascensions quasi impossibles. Altres, boniques històries d’amistat i convivència. Sempre però, viscudes amb la humilitat i respecte de qui descobreix quelcom meravellós.» Del pròleg de Jordi Canyameres (alpinista i fotògraf)

Eduard Sallent:
Eduard Sallent va néixer a Hostalets de Balenyà el 1971. Iniciat a la muntanya pel seu pare, amb setze anys descobreix l’escalada, l’alpinisme i l’esquí de muntanya. El Figaró, Montserrat, el Pedraforca, el Montsec, els Pirineus; Alps, Andes… La seva passió el porta a descobrir tots aquests indrets (i d’altres) fins que el Nanga Parbat li dóna la benvinguda a les grans muntanyes de l’Himàlaia. A partir d’aquell fet s’inicia en la literatura i com a autoteràpia apareix Mentre hi hagi llum (Desnivel, 2002). Dos anys més tard, publica Per ser tan blanca (Desnivel, 2004). També col·labora en el llibre Exploraciones españolas de hoy (Sociedad Geográfica Española / Desnivel, 2003) amb un relat sobre l’expedició catalana a l’Everest el 1985. Finalment, publica un conte dins de La viuda del Eiger (Desnivel, 2007). També ha col·laborat a la revista Vèrtex, durant l’any 2006, en la columna d’opinió “Colla de fanàtics”. Actualment, viu a Sant Miquel de Balenyà amb la seva dona i les seves dues filles. I continua escalant muntanyes…