11/4/08

"La cabana", una novel·la basada en els Fets de la Fatarella

El llibre La cabana (Cossetània Edicions), de Josep Gironès, es presentarà dissabte 12 d'abril, a les 6 de la tarda, a la Sala d'Actes de l'Ajuntament d'Ascó.
La celebració s’inclou en la presentació dels llibres que corresponen als Premis “Vila d’Ascó” 2007, que també van guardonar Inventari d’afectes perduts, de Sara Bailac Ardanuy, i El segrest de l’Stvetlana i Nanako, d’Aina Pubill Ambrós.

Resum:
Els Fets de la Fatarella, esdevinguts a finals de gener de 1937, constituïren un dels episodis més punyents de la guerra civil, quan les milícies anarquistes entraren en aquest poble i causaren trenta-dos morts entre la pagesia local. A partir d’aquells dies tràgics, moltes altres persones quedaren marcades per a tota la vida i, més de setanta anys després, el record dels Fets encara és ben viu entre els fatarellencs. La cabana és, doncs, una novel·la històrica que s’endinsa, a través de les vicissituds d’una família pagesa, en els diversos punts de partida —alguns ben allunyats en el temps— que desembocaren en una dramàtica concatenació d’esdeveniments que portà unes persones a la mort.

Josep Gironès:
Josep Gironès va nàixer a la Fatarella (la Terra Alta) el 14 d’abril de 1954. Des de l’any 1982, és funcionari de la Diputació de Tarragona. En els àmbits de la literatura i l’assaig, ha publicat diversos llibres. L’any 1996 va editar el primer: Fets, anècdotes i contalles de la Fatarella, Vila-secaDe viu en viu, El Clavell 1988. Paratges d’encís i gent de bona mena, Columna Tresmall, 1999. L’art de la pedra en sec a les comarques de Tarragona i L’arquitectura àuria dels templers (Terra Alta i Ribera d’Ebre), Diputació de Tarragona, 1999 i 2005 respectivament. La cuina més senzilla d’una dona del terròs, Cossetània Edicions, 2005. Via Verda de la Terra Alta i Via Verda del Baix Ebre (antiga Val de Zafán), Editorial Escua, 2006. Té diverses obres premiades: “El ruc”, concurs de Narrativa Curta de Constantí del 2004; “Ella”, Premi Tinet de relats curts dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona 2005, publicat per Cossetània Edicions. Planys de figuera blanca, guanyador del Premi Rovira i Virgili de memòries, biografies i autobiografies dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona 2005. Col·labora en premsa nacional i comarcal.