22/10/09

Tibau barreja humor i tendresa en un recull de relats sobre la mort

Els personatges d'«Una sortida digna» cobren vida pròpia en un bloc d'internet

Tibau, amb Josep Igual, en una de les presentacions d'Una sortida digna

«Tot i que la mort és el fil conductor dels relats, no he escrit uns contes dramàtics, ni macabres, ni excessivament tristos», explicava ahir al vespre Jesús M. Tibau, durant la presentació a Tortosa del llibre Una sortida digna, editat per Cossetània. En el quart recull de contes de l'escriptor de Cornudella del Montsant, els personatges afronten el fet de matar i de morir amb «una barreja de sentit de l'humor i tendresa», com en la història d'un home que fa oposicions per poder ser «sicari municipal».

Jesús M. Tibau jugava en camp propi, ja que la presentació del seu últim recull, Una sortida digna, va tenir lloc a la sala d'actes de la biblioteca Marcel·lí Domingo, on l'escriptor coordina un club de lectura. Al seu costat hi era «el millor escriptor ebrenc» de la seua generació, Josep Igual, ja que a la primera fila del públic hi havia el poeta tortosí Gerard Vergés, més veterà. Igual va glossar l'autor i va presentar el recull de Tibau, «que té la mort com a fil conductor, però amb una poètica en què la condició humana és observada com en una tragicomèdia». Segons va dir l'autor dels Quaderns deltaics i de les Faules efímeres, en els contes nous de Tibau «apareixen tants matadors com moridors», i l'assassinat s'entén gairebé «com una de les belles arts». Igual va dir que l'autor d'Una sortida digna és un «mestre en el relligat final, en el peix que es mossega la cua, però amb una sorpresa de darrera hora que canvia la visió del conjunt». «Tibau va pouant des dels estrats més fondos, sense compassió amb uns personatges que estima», va assenyalar Igual. «Tots apareixen amb una maleta de tendresa, i l'autor gairebé sempre els tracta amb absolució o comprensió, perquè Tibau sempre proposa una rialla tendra», va afegir el presentador de l'acte. Finalment, Igual va destacar l'aposta de Tibau per intentar «la màxima economia formal» –el conte Motius és «un microrelat preciós»–, així com la seua inclinació pel gènere fantàstic, que va guanyant terreny en la seua obra. «Aneu amb compte, perquè Tibau ens presenta un grapat de personatges criminals i freakies, tan simpàtics com eficients en el seu treball», va advertir Igual.

Per la seua banda, Tibau va avançar alguna de les curiositats dels seus personatges, com un ressuscitat que fa una roda de premsa; l'assassí del martell (que ja apareixia al recull Postres de músic), o l'home que fa oposicions a sicari municipal, «una plaça que caldria cobrir en qualsevol Ajuntament». Tibau, que a més d'escriptor treballa de funcionari a l'Ajuntament de Tortosa, va recordar que els personatges d'Una sortida digna tenen vida pròpia gràcies a un bloc d'internet. De fet, Tibau també és l'autor del bloc Tens un racó dalt del món, que fa quinze dies va ser guardonat en els premis Blocs Catalunya i amb el premi Lletra de la UOC.

Article i fotografia de Gustau Moreno al diari El Punt de dissabte 17 d'octubre sobre el llibre Una sortida digna, de Jesús M. Tibau.