7/10/09

"Heydrich i les agents del saló Kitty"

Són moltes les novel·les que ens parlen del nazisme, que ens mostren fets i històries d’una guerra que encara ha d’omplir moltes més pàgines de literatura. Però són poques les que ens acosten als vençuts del bàndol que està guanyant. Sí: ho heu llegit bé. Els vençuts del bàndol que està guanyant. Perquè cap guerra no comporta una victòria total d’una o altra part bel·ligerant, sigui quina sigui la que en surti guanyadora. En les dues bandes hi ha morts, traïcions, maldat, venjances, misèria...
Heydrich i les agents del Saló Kitty ens presenta la figura de Heydrich, conegut com el Carnisser de Praga. Però ens apropem a ell en el moment, precisament, de la seva mort, quan potser els dubtes i els fantasmes de les seves víctimes el visiten per fer-lo reflexionar sobre els seus actes. I paral·lelament a aquesta narració trobem un altre personatge, situat en una època molt més actual, vivint en una residència de la tercera edat: l’Armand Dalmau.
Què és el que poden tenir en comú dos homes com en Heydrich i l’Armand?
Per conèixer la resposta us aconsello la lectura d’aquesta primera novel·la de Miquel Esteve, perquè en ella trobareu una alternança d’històries ben travada, que es van solapant amb habilitat i bon pols narratiu. En ella coneixereu no només els dos personatges que he esmentat, sinó també dues dones d’una forta personalitat.
L’una, la Remei Puig, és entranyable. Congeniarà amb l’Armand en un moment en què ell es troba ben sol, i constituirà la clau perquè l’home pugui assabentar-se, justament, de la història que envolta la segona dona, la que durant bona part del llibre es converteix en el centre de la seva atenció.
L’altra, la Hanna von Seeckt, és enigmàtica. Sempre ha intentat reconduir la pròpia vida i oblidar el passat, allunyar-se’n, sense aconseguir-ho mai del tot. Ella és, en definitiva, la clau que uneix els dos móns tan diferents del Heydrich i l’Armand.
Navegant d’una a l’altra època, passant d’un a l’altre personatge, anirem construint, com indica la contraportada del llibre, “un dels episodis més controvertits de la cosmologia nazi”, però també entrarem, amb ritme àgil i saber fer literari, en la vida complicada i complexa d’una de les agents del Saló Kitty.

Article de Sílvia Romero al blog Caducitat immediata sobre el llibre Heydrich i les agents del saló Kitty.