7/10/09

Albert Elfa: "Vaig arribar als Estats Units amb un huracà, el Katrina, i n'he marxat amb un altre, l'huracà Obama"

Presentació de Look at això! a la llibreria Catalònia

El llibre Look at això! La vida sota l’harmoniosa gespa d’Amèrica, d’Albert Elfa i Anna Garcia, es presentà dimarts 6 d’octubre, a la llibreria Catalònia.
La presentació va anar a càrrec de Núria Ribó, periodista i escriptora.

Ribó parlà sobre l’antiamericanisme i sobre la seva experiència com a corresponsal als Estats Units:
Llibres com aquest ajuden a superar aquell antiamericanisme visceral que molts hem tingut quan érem joves.

Tant l'Albert Elfa com jo hem tingut la sort de començar als Estats Units la nostra carrera com a corresponsals.

L'Albert i l'Anna s'han repartit molt bé la feina: l'Anna s'ha centrat més en la vida quotidiana i l'Albert parla de la vida política i del seu gran protagonista actual, Barack Obama. Una cosa no s'entén sense l'altra.
Anna Garcia va fer referencia al temps que ha dedicat a l’elaboració del llibre, durant el qual ha observat la vida de la classe mitjana americana:
Bona part dels darrers dos anys els he dedicat a escriure el llibre. L'Albert, com a corresponsal, estava en primera línia de la informació, mentre que jo, com a "dona del corresponsal", estava a la rereguarda.

La classe mitjana nord-americana s'ho passa realment malament: ha de destinar molts recursos per pagar-se la sanitat, i portar un fill a la universitat és caríssim...

El pitjor adjectiu que se li pot donar a algú és el de perdedor ("looser"). L'èxit ocupa un lloc molt important en la societat nord-americana.
Albert Elfa es centrà en l'arribada de Barack Obama a la presidència:
Vaig arribar als Estats Units amb un huracà, el Katrina, i n'he marxat amb un altre, l'huracà Obama.

Per entendre la victòria de Barack Obama, és bàsic tenir en compte que va ser capaç de mobilitzar els joves, que normalment no anaven a votar.

Obama agrada, entre moltes altres coses, perquè encarna el somni americà de "l'home fet a si mateix", que comença de baix de tot i arriba fins a dalt.
Més informació:
El Periódico