27/10/09

Cossetània publica "Àpats", una altra obra de referència del xef i escriptor gastronòmic Ignasi Domènech

Àpats, publicat per primera vegada el 1928, i La teca, les obres més conegudes de l’autor, són fruit de l’esforç per recopilar la cuina del país

Cossetània publica Àpats, una altra obra de referència del xef i escriptor gastronòmic Ignasi Domènech. Àpats, publicat per primera vegada el 1928, i La teca, les obres més conegudes de l’autor, són fruit de l’esforç per recopilar la cuina del país.
D’Àpats fins ara se n’havien publicat 3 edicions, la darrera, el 1979. L’obra, que s’estructura en quatre parts, conté més de 50 menús i 400 receptes. La primera part inclou consells pràctics, un calendari gastronòmic de plats per a totes les dates assenyalades de l’any, com dijous gras i la quaresma, diversos menús i receptes per a festes importants, com Nadal i Any nou; un contingut més pràctic que el que es pot trobar a La teca, que fa que d’Àpats en destaqui, a més del valor històric, la seva vigència en les cuines d’avui.
En la segona part de l’obra els protagonsites són les sopes, les carns d’olla, els purés, els arrossos i els guisats, entre altres, en receptes que es presenten amb una voluntat didàctica, a través de consells de senzilla aplicació. La tercera part ofereix receptes per cuinar carns i menuts, aviram, peix, llegums, salses i conté un apartat sobre els necessaris plats d’aprofitament o de recurs, com els sobrants de carn gratinats o les patates farcides. En la darrera part, Domènech té lloc per a les postres, com els bescuits gelats, les copes i les orxates.
Ignasi Domènech i Puigcercós (Manresa, 8 de setembre de l’any 1874-Barcelona, 11 de novembre de 1956) inicià el seu contacte amb el món de la restauració a la Fonda del Centre, que regentava el seu oncle a la capital del Bages, i als catorze anys se n’anà a Barcelona. En aquella època ingressà a la Societat de Cuiners l’Artística Culinària. Durant uns anys, treballa en fondes i hotels de Monistrol, Puigcerdà, Madrid i Burgos, i l’any 1893, marxa a París, on treballa en diversos restaurants de prestigi. L’any 1894 ingressa a la Societat de Cuiners de París i, al cap de poc, és seleccionat per anar a treballar a l’Hotel Savoy de Londres, a les ordres del gran mestre Auguste Escoffier. A principis dels anys vint, Domènech retorna a Barcelona. Va ser cofundador de l’editorial Quintilla-Cardona, que li edità la seva obra.