12/11/09

"La repressió del primer franquisme a l'Alt Penedès" sintetitza els resultats d'una recerca local i comarcal a partir d'exemples de repressió

El llibre La repressió del primer franquisme a l’Alt Penedès (1939-1948), de Ramon Arnabat, Jesús Castillo i Daniel Sancho, es presentarà divendres 13 de novembre, a les 8 del vespre, al Consell Comarcal de l’Alt Penedès, a Vilafranca del Penedès.
La presentació anirà a càrrec de Jordi Girona, president del Consell; Josep Fontana, professor emèrit de la Universitat Pompeu Fabra; Miquel Caminal, director del Memorial Democràtic, i Ramon Arnabat, Jesús Castillo i Daniel Sancho, historiadors i autors del llibre.

La repressió, element consubstancial al règim franquista, és un aspecte clau a l’hora d’analitzar la durada d’aquest en el seu intent de perpetuar-se. Durant la guerra civil i la postguerra, el franquisme es plantejà d’eliminar o “aniquilar” els elements republicans que podien posar en perill la dictadura. La dictadura franquista tot i variar el grau d’intensitat repressiva, fou especialment virulenta durant la postguerra (1939-1948), dirigida contra persones i col·lectius republicans. Aquest llibre sintetitza els resultats de la recerca realitzada sobre la repressió franquista a l’Alt Penedès. S’hi fa un estudi quantitatiu i nominal i una anàlisi qualitativa sobre les diferents tipologies de repressió, a partir d’exemples personals i municipals. L’acotament local i comarcal ens ha permès d’analitzar la repressió en tota la seva amplitud social i donar nom a les víctimes a través de les quals hem analitzat la repressió sociològicament i política.

Ramon Arnabat, Jesús Castillo i Daniel Sancho:
Ramon Arnabat Mata és doctor en Història (Universitat Pompeu Fabra), i professor d’història contemporània a la URV. Dirigeix el projecte de recerca i divulgació històrica Tots els Noms (El Penedès, 1931-1978) i l’Estació Territorial de Recerca Penedès. S’ha centrat en la recerca sobre els moviments revolucionaris i contrarevolucionaris de la primera meitat del segle XIX, i en l’estudi de la Segona República, la Guerra Civil i el primer franquisme. Ha coordinat i publicat diversos llibres d’història.
Jesús Castillo Prado és licenciat en Història (URV) i Graduat Superior d’Arxivística (UAB). Treballa d’arxiver a l’Arxiu Municipal de Sant Pere de Ribes. Ha publicat diversos llibres i ha participat en guions televisius, és membre de la Secció d’Història de l’Institut d’Estudis Penedesencs i participa en la creació i coordinació dels seus projectes.
Daniel Sancho París és licenciat en Història, màster en Cultura Històrica i Comunicació i especialitzat en història moderna i contemporània. Ha realitzat recerques sobre la segona república, la guerra civil i el franquisme. Ha publicat llibres i ha realitzat exposicions i audiovisuals; realitza tasques de coordinador editorial, arxiver i guia. És administrador de l’Estació Territorial de Recerca Penedès que investiga el paper de l’aviació durant la guerra civil a Catalunya.