12/11/09

Cossetània reedita "Àpats", un llibre del manresà Ignasi Domènech inèdit des del 79

El manresà Ignasi Domènech és un dels grans precursors de l'excel·lència gastronòmica que simbolitzen avui en dia cuiners catalans com Ferran Adrià, Carme Ruscalleda, Toni Massanés, Jordi Cruz i Santi Santamaria, entre altres. Nascut el 8 de setembre del 1874 a la capital del Bages, Domènech va dur a terme una llarga i reconeguda trajectòria que el va fer mereixedor d'una gran fama. Els seus llibres, especialment La Teca, amb divuit edicions, van ser molt divulgats. Cossetània publica ara Àpats, un altre dels títols més remarcables i reeixits de la seva bibliografia, aparegut per primer cop el 1930 i que no s'havia reeditat des de l'abril del 1979.
Àpats. Més de 50 menús i 400 receptes és un llibre de cuina on es pot descobrir tot el saber gastronòmic de qui Carme Ruscalleda va dir, amb motiu de l'Any Domènech celebrat a Manresa el 2006, que "és una icona". El llibre es divideix en quatre grans capítols, cadascun dels quals submergeix el lector en l'univers creatiu d'un cuiner que va transcendir el seu entorn més proper i va viure llargues temporades a Madrid, París i Londres, tot i que sempre va mantenir el contacte amb la família i va tornar sovint a la comarca.
El to d'Àpats és molt didàctic, gens acadèmic, i Domènech hi empra un estil molt agradable, adreçant-se a l'usuari del volum i de les receptes. Un llibre que parteix de la senzillesa de la cuina per dignificar-la i mostrar-ne les infinites possibilitats que ofereix el seu coneixement i bon tracte.
La primera part del llibre inclou consells pràctics, un calendari gastronòmic mes a mes, un comentari sobre els restaurants de Barcelona, i mig centenar de menús per a cada àpat del dia. La resta d'apartats d'Àpats agrupa les receptes en diferents categories (sopes, guisats, carns, peix, salses, llegums...). Una menció especial mereix el capítol de les postres i les begudes, amb una sèrie de receptes basades en els bescuits, els gelats, els granissats, els licors i els xarops que posen de manifest l'ampli saber d'Ignasi Domènech. Davant la profusió de receptaris que genera el món editorial, Àpats és un referent indispensable.

Article de Toni Mata i Riu al diari Regió 7 sobre el llibre Àpats, d’Ignasi Domènech. Fotografia: Ignasi Domènech (Arxiu Salvador Redó).