18/11/09

El darrer llibre de Josep Vallverdú, «Un segrest ecologista», aplega vuit relats carregats d'intriga

El volum, editat per Cossetània, es va presentar divendres al museu rural de l'Espluga.

Josep Vallverdú (C.G. / El Punt)

Amb la publicació del seu darrer llibre, Un segrest ecologista, l'escriptor Josep Vallverdú (Lleida 1923) afegeix a la seva extensa obra literària un altre volum de contes que aplega vuit relats plens d'intriga. La publicació, editada per Cossetània dins la col·lecció Notes de color, es va presentar divendres passat a la sala d'actes del Museu de la Vida Rural de l'Espluga, població de la Conca de Barberà on viu l'autor lleidatà que va presidir l'acte dirigit per l'escriptor i periodista Joan Rendé.
Als 86 anys l'escriptor lleidatà Josep Vallverdú continua incorporant saba nova a la seva extensa col·lecció de llibres i ho fa amb la desimboltura que el caracteritza. Un segrest ecologista, que ha editat Cossetània dins la col·lecció Notes de Colors, presenta un conjunt de narracions curtes que van des del relat d'intriga criminal fins al drama rural. La publicació es va presentar divendres passat a la sala d'actes del Museu de la Vida Rural de l'Espluga. A l'acte, que va conduir l'escriptor i periodista Joan Rendé, hi va assistir el mateix autor.
En aquest nou volum de contes, l'autor, com ell mateix afirma, torna a aprofitar els personatges literaris de la mitologia per donar vida a les seves històries. En les dues primeres narracions situa el personatge de sant Jordi i un dels Reis Mags d'Orient, en un creuer per la Mediterrània. Hi passen coses...
La intriga manté el lector expectant i el situa com un espectador de primera fila. És aquesta capacitat d'atreure la seva atenció que fa que aquest conjunt de narracions de temàtica diversa, amb les situacions límits i els girs humorístics, puguin ben bé convertir-se en un guió cinematogràfic, la seva vocació íntima, confessa l'autor. De fet, qualsevol de les seves novel·les es podrien adaptar al cinema. Un exemple segons l'autor: Un cavall contra Roma.
Josep Vallverdú, que és un gran enamorat dels autors clàssics, Shakespeare, Cervantes, ha conreat durant una seixantena d'anys tot tipus d'estils literaris. Va començar la seva carrera literària fent contes per a adults, però aviat es va decantar per la narrativa per a joves, amb la qual és internacionalment conegut. Amb tot, assegura tenir més «complicitat» amb el públic més adult. En la novel·la de frontera, dirigida als adolescents de 17 i 18 anys, hi ha un rerefons, busca que «el lector sigui més persona, que hagi madurat», explica.
En breu sortirà el seu cinquè dietari i per Sant Jordi preveu publicar el que completarà un total de sis. També està treballant en un llibre de poemes, que serà la primera vegada que en publicarà.
Té la intenció d'escriure sobre els diversos llocs on ha viscut al llarg de la seva vida, Lleida, Balaguer, Sant Feliu de Guíxols, Maldà... La ciutat i el camp, un terreny que coneix bé, li han aportat moltes experiències.

Un home senzill

Josep Vallverdú manté molt àgil la ment escrivint cada dia. No és dels que escriuen una estona llarga, però sí «poc i intensament». Ho compagina amb altres activitats. «L'hort i la jardineria són un sedant extraordinari», assegura. El contacte amb els animals també li és molt gratificant. Els gats –en té dos– són criatures que el fascinen. De fet, la veterinària també el va arribar a temptar, el seu oncle l'exercia.
Els animals sempre acompanyen, en les seves narracions, algun dels seus personatges. En el cas del Rovelló, aquest va acabant donant el nom a una sèrie televisiva molt coneguda i sent-ne el protagonista.

Article de C. Gutiérrez al diari El Punt sobre el llibre Un segrest ecologista, de Josep Vallverdú.