16/4/09

Rosa Ricomà: "Tarragona ha estat àmpliament fotografiada, però el llibre Tarragona. 50 indrets amb encant té noves aportacions que el fan singular"

Presentació del llibre Tarragona. 50 indrets amb encant

El llibre Tarragona. 50 indrets amb encant, d’Antoni Jordà (textos) i José Carlos León (fotografies), es presentà dimecres a l’ajuntament de Tarragona.
La presentació va anar a càrrec de Rosa Rossell, tinent d’alcalde coordinadora de l’Àrea de Cultura, Patrimoni i Ensenyament de l’Ajuntament de Tarragona, i de Rosa Ricomà, directora del Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona.

Rosa Rossell parlà dels passos previs a la publicació de l'obra:
En el moment en què em van proposar de col·laborar amb aquest llibre, mentre el Jordi Ferré m’ensenyava unes maquetes molt ben elaborades, jo ja anava pensant que en aquesta iniciativa hi havíem d’invertir.
Rosa Ricomà destacà les particularitats de l’obra que la diferencien d’altres que s’han publicat sobre la ciutat:
Tarragona, gràcies al seu patrimoni, ha estat àmpliament fotografiada al llarg del segle XX i del que portem del segle XXI, però aquest llibre té noves aportacions que el fan singular.
La selecció d’indrets ens permet fer un recorregut per la ciutat que va des de l’antiga Tàrraco fins al segle XXI, i també inclou altres indrets pròxims que han estat recorreneguts com a patrimoni de la humanitat.
Sense posar-hi gaire esforç girarem les pàgines i hi trobarem indrets que ens són molt coneguts, però també d’altres que ens sorprendran.
Els autors (José Carlos León i Antoni Jordà), van contextualitzar l'obra i van explicar la selecció dels seus continguts:
Com clou el pòrtic del llibre: “I, tanmateix, tot és cada dia nou. A cada moment, a cada època de l'any, a cada època de la història, Tarragona, els seus espais i els seus llocs tenen una vida pròpia, una essència diferent segons qui els contempla, segons qui els observa, segons qui els viu...”
Josep Pla, un gran escriptor que, vés a saber per què, no tenia gaire simptia. En canvi, en un lloc de la seva obra, afirma: “ Tarragona em rejoveneix”. Espero que la feina que hem fet amb aquest llibre ens permeti reviure la ciutat i rejovenir-nos.
La selecció dels indrets és discutible. Potser hi falten llocs i potser n’hi ha d’altres que ens sorprendrà que hi siguin.