22/4/09

Ferran Adrià: "Els llibres per capítols com "Secrets de Catalunya" semblen menús de degustació"

Presentació del llibre Secrets de Catalunya a la llibreria Bertrand de Barcelona

El llibre Secrets de Catalunya, de Xavier Sust, es va presentar dijous 16 d’abril a la llibreria Bertrand de Barcelona. La presentació del llibre va anar a càrrec del cuiner Ferran Adrià, del periodista Adam Martín, i de l’editora i escriptora Agnès Rotger.

Ferran Adrià se centrà en els continguts del llibre vinculats a la restauració i la gastronomia:
Secrets de Catalunya és un llibre molt ben fet a nivell d'informació. Això segur. Perquè les poques coses que jo sé, i jo sé de cuina, estan molt ben fetes.

A mi aquests llibres per capítols, tots diferents entre sí, m'agraden molt, al final és com un menú de degustació.

El llibre també és comparable a una pel·lícula, ja que et parla de moltes coses diferents però al final t'ha explicat una història. I també és molt amè. Moltes vegades sembla que la seriositat no pugui lligar amb ser amè. Si una cosa és amena sembla que llavors no pugui ser important [...] Ningú discutiria que el cubisme, el surrealisme, el pop-art, tenen humor. Ningú. Però tampoc no discutiria que són arts importants. I és que no s'ha de confondre el sentit de l'humor amb el cachondeo. Són coses diferentes. Encara que el cachondeo també està bé, eh? El cachondeo també està bé.
Adam Martín parlà dels atractius que troba en l’obra:
És un bon senyal que un llibre sigui inclassificable. Perquè vol dir que és un llibre que és lliure, vol dir que és un llibre que no s'adapta a les estructures convencionals.
El llibre és un llibre Matutano. Què vol dir que és un llibre Matutano? Recordeu aquell eslògan de les patates, que deia: “A que no puedes comer sólo una?”. Doncs amb el llibre passa una mica el mateix.
(Xavier Sust) és una persona i (Secrets de Catalunya) és una lectura que connecten moltíssim amb mi, perquè el sentit de l'humor ha de ser motor de les coses que fem o com a mínim d'un 90 per cent de les coses que fem.
Agnès Rotger destacà les múltiples lectures que ofereix el llibre:
Els llibres del Xavier m'agraden també perquè tenen primeres, segones i terceres lectures. Tothom pot entendre a la primera la gran majoria de coses que ens expliquen. Però hi ha molta ironia, aquí, també. I a més a més hi ha referències que només entendran alguns, i m'atreviria a dir que sospito que fins i tot n'hi deu una quarta lectura amb coses que només les veu ell o algú més, però en qualsevol cas ja he dit que es pot llegir i si et quedes en el primer nivell de lectura ja és fantàstic però si vas més enllà doncs encara val més la pena.
Una recomanació: no obriu aquest llibre si teniu alguna cosa a fer, si teniu alguna cosa al forn, o heu d'anar a buscar els nens a l'escola.