26/4/09

"Preludi de l'última batalla" té històries d'amor, de mort, exòtiques, de solideritat internacional..."

La Biblioteca de Falset serví de marc per presentar el darrer llibre d'Angela Jackson Preludi de l'última batalla. Les Brigades Internacionals al Priorat 1938. La presentació va anar a càrrec del periodista Torni Orensanz. En el llibre es mostra fotogràficament la relació de les Brigades Internacional establertes al Priorat abans de la Batalla de l'Ebre amb les persones prioratines. Per això, segons Orensanz, "el llibre té històries d'amor, de mort, exòtiques, de solidaritat internacional..."
Orensanz destaca també que "aquest és un llibre d'història que pot llegir la gent que no sap història i és que a més la història i la memòria històrica són patrimoni de tots." El presentador explica que les fotografies que s'han trobat de la convivència de les Brigades Internacional amb la gent de Priorat "estan en arxius de tot el món. Per tant són un document de cultura universal on es pot veure gent de tot el món que van venir per lluitar contra el feixisme. El llibre és a més la constatació que fins i tot durant la guerra hi ha moments de felicitat i alegria". Toni Orensanz va explicar també que el pròxim que farà l'associació No Jubilem la Memòria, entitat que ha impulsat l'obra, serà un documental sobre l'estada de les Brigades Internacional al Priorat.
Per la seva part, Joaquim Besora representant del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, institució que ha subvencionat l'obra, va indicar que "el llibre toca l'aspecte humà que tota guerra té."