15/4/09

"Micaela Chalmeta" ens descobreix una dona propagandista del cooperativisme i del socialisme el primer terç del segle XX

El llibre Micaela Chalmeta, de Montserrat Duch, es presentarà dijous 16 d’abril, a les 7 del vespre, a la sala d’actes de la Fundació Roca i Galès, a Barcelona.
La presentació anirà a càrrec de Pere Gabriel, catedràtic d’Història contemporània de la UAB.

La biografia de Micaela Chalmeta, amb el pseudònim d’Amparo Martí, ens descobreix una dona propagandista del cooperativisme i del socialisme el primer terç del segle XX que va participar en diversos mítings i conferències per tota la geografia catalana i que fou fundadora de l’Agrupació Femenina Socialista de Barcelona. Membre de la cooperativa Modelo Siglo XX, amb l’impuls a la mobilització de les dones, derivat del dret al sufragi durant la II República, participa en la creació de l’Agrupació Femenina de Propaganda Cooperatista, per encàrrec de la qual va traduir l’opuscle La cesta de la compra. El llibre recupera una de les figures del moviment d’emancipació de les dones a Catalunya. Els articles mostren la seva militància en les alternatives basades en la cooperació, el socialisme i el feminisme, en l’actualitat social del temps que li va tocar viure.

Montserrat Duch Plana:
Montserrat Duch Plana (Tarragona, 1959) és professora titular d’Història Contemporània a la Universitat Rovira i Virgili i vicerectora. De l’any 1995 al 2003 fou parlamentària. Entre els seus llibres trobem Reus i el Baix Camp durant la II República (1989); La Cooperativa Obrera Tarraconense. Consum, treball i lleure a Tarragona (1904- 1965) (1993); República, reforma i crisi: el Camp de Tar-ragona, 1931-1936 (1994); Reus sota el primer franquisme (1996); La dictadura franquista: Reus, 1939-1975 (2003); Els treballs i els dies (2003); Dones públiques. Política i gènere a l’Espanya del segle XX (2005); Viure de la terra. Història i memòria del Sindicat Agrícola de Constantí (2006) i Los gobiernos de la Generalitat. De Macià a Maragall, amb Pere Anguera (2008). També ha estat editora de La Segona República espanyola (2008).