1/5/08

Primera antologia de textos de la catosfera literària

Cossetània publicarà a mitjans de maig 'La Catosfera literària' · La presentació del llibre coincidirà amb una trobada de blocaires literaris a Vallromanes

El 15 de maig arribarà a les llibreries 'La Catosfera literària' (Cossetània), una primera antologia amb cent textos procedents de blocs literaris (en sentit ampli), amb pròleg de Biel Mesquida. La iniciativa va néixer arran de les Jornades de la Catosfera de Granollers del gener passat. Toni Ibáñez va fer una crida als blocaires a fi que enviessin un dels seus millors apunts. Se'n van rebre gairebé 140 dels quals se'n van seleccionar un centenar.
Segons ha explicat a VilaWeb el responsable de l'editorial, Jordi Ferré, es va crear una comissió de selecció que va triar els cent textos, buscant la qualitat. Van formar la comissió: Toni Ibáñez, Jesús M. Tibau, Sani Girona i el mateix Ferré. Tots els blocs seleccionats són actius; i són ben diversos tan en temes com en procedències professionals: escriptors, editors, traductors, llibreters, activistes culturals... Així com un rosari d'autors no directament vinculats al món de la literatura, però que són bons lectors o que utilitzen el bloc com a espai literari, ja sigui de ficció ja sigui com a dietari.
Entre el centenar d'apunts seleccionats hi trobem blocs ben coneguts i alguns de llarga trajectòria com ara L'home dibuixat de Xavier Caballé, El Llibreter, ReGiSTRes parTiCulaRS, Gumets de Jordi Torà, La panxa del bou de Júlia Costa, Salms de Josep Porcar (responsable de Blocs de Lletres), Entrellum de Toni Ibáñez, Flaneuse de Laia Gargallo, L'efecte Jauss de Quim Roig, Combray-Balbec de Josep M. Pinto (Duquena), i d'altres més recents com Tinta Xinesa de Biel Barnils i Tirant al cap de Joan Carles Girbés.
Però aquesta és una antologia sense antòleg, ja que la selecció de textos s'ha fet a partir de les aportacions presentades pels mateixos blocaires. Per això es troben a faltar alguns blocs que van tenir un paper rellevant a la primera etapa de la blocosfera catalana, com ara el de Carles Bellver (Diari de Tasmània), el de Tina Vallès (L'aeroplà del Raval), el de Teresa Amat (Les paraules i els dies), el de Carles Miró (Notes al marge, recentment recuperat sota el nom Sense parèntesis) o La dona del temps. I també es troben a faltar blocs avui ben vius i de referència com ara Segona Perifèria de Subal Quinina, Flux de Jaume Subirana o Totxanes, totxos i maons de J.J. Isern.
'La Catosfera literària' es presentarà a Vallromanes el 17 de maig a les set del vespre, amb la voluntat de que es converteixi en una trobada de blocaires literaris.

Article publicat per M.S. a Vilaweb

1 comentari:

Jordi Ferré ha dit...

Per participar en el recull de posts els diferents blocaires van presentar la seva proposta. Els blocs que no hi són presents no van presentar cap proposta per formar part del llibre "La catosfera literària". O sigui la participació a aquesta iniciativa va ser voluntària.