19/5/08

Àlex Santos: "Molta de la gent que parla del Barça el que vol és dominar el club"

Àlex Santos (osonacomarca.com)

Àlex Santos és periodista esportiu de l'Agència EFE i autor del llibre L’entorn. Joan Laporta en la lluita pel poder. Es tracta del primer de tres volums que versen sobre la influència que té en el Barça un conjunt de persones, circumstàncies i actuacions que Santos defineix com 'entorn'. L'entorn incideix clarament en el barcelonisme però és difícil de delimitar. En aquesta entrevista intentarem comprendre la importància de tot el que envolta el club blaugrana.

· Com i quan et vas decidir a escriure el llibre?

El llibre es un càrrec de l'editorial Cossetania. La idea sorgeix l'estiu de 2006, quan em criden per portar a terme aquest projecte literari.

· Al llibre parles de l’entorn del Barça. Què és exactament?

L'entorn del Barça és una manera de mirar al club que no és diferent a la de la resta de clubs. El formen tots aquells personatges i seccions que s'interrelacionen en el dia a dia de l'entitat i la sotmeten a una pressió mes o menys forta o més o menys perceptible. Podríem parlar de tots els elements que juguen al voltant del club i que no serien ni els futbolistes ni els directius ni la gent pròpiament del club.

· És aquest entorn és un tret exclusiu del club blaugrana?

Tots els clubs del món tenen un entorn però el del Barça, si més no, és peculiar. Potser l'element diferenciador és l'entorn mediàtic. Els mitjans que parlen del Barça cada dia possiblement no seran els mateixos que dediquen espai a altres equips de futbol, bàsquet o altres esports. El Barça és l'element principal de debat de molts diaris, televisions i ràdios de Catalunya. Si el club fa la valoració de l'entorn segurament dirà que incideix negativament, mentre que si són els elements del propi entorn els qui opinen diran que l'entorn crea un debat prou interessant. Com a periodista, crec que l'entorn depèn de qui sigui i de la intencionalitat que tingui, però el fet és que molta de la gent que parla del Barça el que vol és dominar el club ja sigui a través de la presidència o de continguts.

· El llibre és fruït d’una important tasca de recerca i documentació. Després de catorze mesos immers en papers, què has descobert?

És difícil arribar a una conclusió quan parles del Barça perquè si es pogués resumir en una frase ja faria temps que algú l'hagués utilitzat. Jo no l'he trobada però sí podríem arribar a alguns elements de judici. Un d'ells és que el Barça viu una entitat esportiva que viu en permanent conflicte i els petit èxits que té durant la seva trajectòria són petits illots dins un gran oceà. És un club amb massa tensió.

· Per què hi ha aquest conflicte?

El Barça dóna projecció i el fet d'acostar-se a la societat blaugrana suposa una certa entitat mediàtica. Això passa ara i seguirà passant en el futur. El sol fet de portar a terme una acció a favor o en contra del Barça genera un volum de fama que aquesta gent no trobaria en qualsevol altre vida social catalana. L'exemple més clar el trobem en la moció de censura d'Oriol Giralt. És un personatge que fa un temps va agafar certa preeminència en l'entorn barcelonista però a partir d'ara, amb tot el que comporta la moció de censura, aquest home agafarà una identitat amb una força brutal dins el barcelonisme que el farà formar part d'aquest entorn en lletres majúscules.

· Creus que aconseguirà les firmes necessàries?

Hi ha dues parts en la moció de censura. Una és tot el tràmit necessari per poder encetar el referèndum, que és la votació final a partir de la qual 2/3 parts dels vots han de ser favorables. Però el triomf abans és recollir les firmes, les 5882 signatures. Jo crec que aquest petit esglaó sí l'aconseguiran per la llei de la causa-efecte: hi ha una emprenyada general i la gent ho vol manifestar immediatament. Si aquesta moció de censura s'hagués fet d'aquí a tres setmanes no tindria tant èxit. Però ara jo li dono certes possibilitats que assoleixi un èxit parcial, la recollida de firmes.

· Quin és el paper de Joan Laporta en aquest entorn?

Ell ha estat davanter i defensa. Davanter quan ha atacat sent oposició i defensa quan forma part de la Junta Directiva, com a president. Ha jugat tots els papers d'una pel·lícula de bons o de dolents, segons com es vulgui veure. Per analitzar millor la figura de Laporta haurem d'esperar al dia que deixi de ser president. Aleshores amb una certa distància podrem avaluar quina ha estat la seva aportació al Barça.

· 'L’entorn. Joan Laporta en la lluita pel poder' és la primera part d'un projecte que inclou dos números més.

Sí, és una obra gegantina que per decisió de l'editorial s'ha dividit en tres volums. Era poc digerible fer-ne un de 900 pàgines. El pròxim sortirà a l'octubre i el següent al mes de gener o febrer.

· T'atreveixes a fer una previsió de futur de la pròxima temporada del Barça?

Atrevir-nos a pronosticar és un dels mals que està arrelant més en el món periodístic. Si alguna cosa té de gran aquest esport és la màgia de no saber el que passarà en un partit. Els periodistes esportius cada cop parlem més del que sabem segur que passarà quan encara no ha passat, jo no m'atreveixo a parlar més enllà del dia a dia però sí que puc dir que existeix una moció censura amb expectatives molt interessants pels qui l'han promogut i que hi ha força recel per part de la Junta Directiva. Més enllà tinc els desitjos de qualsevol seguidor del Barça.

Entrevista a Àlex Santos, autor del llibre L'entorn. Joan Laporta en la lluita pel poder (Cossetània Edicions) a EsportCatalà.com