7/5/08

L'arxiver reusenc Alfred Redondo analitza el paper dels voluntaris catalans a la Guerra d'Àfrica

Identifica els 466 homes que van lluitar a les ordres del general Prim

Ponents de la presentació del llibre Guerra d'Àfrica (J. Fernàndez. El Punt)

L'arxiver reusenc Alfred Redondo és l'autor del llibre Guerra d'Àfrica (1859 - 1860). Els 446 del general Prim (Cossetània), una obra que analitza el paper dels homes que van anar a lluitar contra els marroquins durant aquell conflicte. L'autor estudia com es va formar aquest cos de voluntaris: «La guerra és l'excusa per parlar d'aquestes 466 persones, amb el general Prim al centre», segons va dir l'historiador Daniel Piñol en la presentació del volum a l'Arxiu Històric de Tarragona.
L'interès d'Alfred Redondo pels voluntaris catalans a la Guerra d'Àfrica es va despertar durant la lectura del llibre de Miguel del Rey La Guerra de África (1859-1860). Uniformes, armas y banderas. A la primera plana d'aquest volum hi apareix la bandera espanyola amb les lletres VC separades per un escut de marquès. «Mogut per l'interès de saber més coses sobre aquestes inicials, vaig trobar que pertanyia a Joan Prim i Prats (marquès de los Castillejos) i que els voluntaris van estar sota les seves ordres durant la campanya», segons va explicar ahir l'autor durant la presentació del seu estudi sobre els 466 voluntaris que van prendre part en el conflicte bèl·lic.
Fruit de la seva «curiositat» i de formular-se la pregunta de «qui eren aquests voluntaris catalans» ha nascut ara el seu llibre, Guerra d'Àfrica (1859-1860) (Cossetània), que ahir va presentar a l'Arxiu Històric de Tarragona l'historiador Daniel Piñol. El llibre s'estructura en sis capítols. L'autor explica l'estat de la qüestió i els antecedents del conflicte, les dues forces enfrontades (espanyoles i marroquines) i, finalment, el tractat de pau. Però la part central de l'estudi tracta sobre els voluntaris: «la data de creació, el reclutament dels voluntaris, la reunió a Barcelona per desplaçar-se a l'Àfrica, les seves actuacions en el camp de batalla, la data de dissolució del cos i les notícies sobre els mateixos homes en dates posteriors».
Piñol va destacar que la guerra «només és el teló de fons o l'excusa per parlar d'aquestes 466 persones; i el general Prim està al centre de tots, però no n'és el protagonista». De fet, gràcies a la recerca documental duta a terme, l'autor de l'estudi identifica i posa nom i cognoms a tots aquests voluntaris.
En el llibre també s'explica «l'impacte popular» que va tenir la guerra: «apareix a la premsa, en poesies, en representacions teatrals, en cançons...», va indicar Piñol, que hi va afegir que aquest ressò popular es va traduir també en la creació de diversos monuments commemoratius. Un exemple, el situat a la ciutat natal del general Prim, a Reus (a la plaça que duu també el seu nom). Un dels relleus d'aquest monument està dedicat a l'Associació de Voluntaris Catalans Supervivents de la Guerra d'Àfrica que, segons explica Alfred Redondo, va sol·licitar permís al consistori reusenc per retre un homenatge a qui havia estat el seu general durant el conflicte
Alfred Redondo (Reus, 1976) és llicenciat en història per la Universitat Rovira i Virgili (2000) i és arxiver de la Delegació Territorial del Govern a Tarragona. Ha publicat diversos treballs d'història.

Notícia de Carina Filella al diari El Punt sobre la presentació del llibre Guerra d'Àfrica (1859 - 1860). Els 446 del general Prim a l'Arxiu Històric de Tarragona el dimarts 6 de maig.