16/5/08

Un centenar de textos conformen "La catosfera literaria 08"

El llibre editat per Cossetània Edicions La catosfera literaria 08. Primera antologia de blogs en català es va presentar als mitjans de comunicació ahir dijous dia 15 de maig a la Llibreria Catalònia de Barcelona. L'obra la conformen un centenar de textos literaris de blogs escrits en català. La presentació va anar a càrrec de Toni Ibàñez, coordinador de l'obra, i de Marc Vidal, organitzador de la trobada de la Catosfera que es va celebrar el passat mes de gener a Granollers.
Marc Vidal va destacar que "el blog a banda de ser l'escenari més pràctic per donar a conèixer el món digital, és el lloc on milers de persones escriuen i on es desenvoluparà la literatura del futur". Anuncià que "els blogs marcaran l'inici de la literatura 2.0 que és on hi ha "prodsumidors" productors i consumidors alhora" i que la literatura que s'hi pot fer o llegir és "literatura asíncrona".
Toni Ibáñez per la seva banda, incidí en el fet que "La catosfera literària és un projecte col·lectiu i solidari". Col·lectiu perquè hi han participat 100 bloggers amb els seus escrits i solidari perquè aquests autors han cedit els drets dels seus textos per tal que els fons que es recaptin es destinin a les escoles La Bressola de la Catalunya Nord.
Ibáñez, va definir el títol dient que "Catosfera és el nom que portaven les jornades de Granollers" i que aquest terme es refereix "al conjunt de gent dels països catalans que tenen blogs en català tot i que "La Catosfera" va més enllà les fronteres geogràfiques i generacionals". "I literària perquè reuneix els blogs que fan literatura i on s'hi poden trobar textos de qualitat".
També apuntà que "el llibre és una obra variada que mostra el que s'està fent ara mateix a la xarxa en català (narrativa, poesia, assaig, ficció, relats curts..." i que "la cultura i la literatura catalana estan agafant a Internet molta importància" i tot això "està creant una nova manera d'escriure i de llegir".
Toni Ibáñez explicà que els anglesos van crear el neologisme blook per definir una "sèrie de textos de la xarxa plasmats en un llibre". Però "La catosfera és la primera antologia de blogs i això la converteix en una obra pionera ja que no existeix res igual en cap altra llengua".
Acabà la seva intervenció dient que "la xarxa ens permet interactuar amb els altres i intercanviar idees i la finalitat de la mateixa és donar a conèixer coses noves com la literatura digital o la ciberliteratura" i pronosticà que "en un futur, alguns dels autors de la catosfera poden arribar a ser autors de renom".

Més informació a:
directe.cat
Blog de Marc Vidal
Avui.cat
3cat24.cat
ACN
ADN
El debat.cat
Blog de Toni Ibáñez
El singular digital
El Punt
Nació digital
La Malla.net
Vilaweb

En aquests vídeos reproduïm un fragment de les intervencions de Toni Ibàñez i Marc Vidal en la presentació del llibre.