11/5/08

Els camins debolits

Lluís Muntada publicà l'article "Els camins debolits" al diari El País de dijous 24 d'abril, en el que feia referència a l'obra L'home que tenia més d'una vida, de Joan Puig i Ferreter (Cossetània Edicions).
Muntada elogia la recuperació literària que representa la reedició d'aquesta obra de Puig i Ferreter:
"Una de les funcions més importants ue poden fer la crítica i l'edició literàries és la recuperació dels camins debolits de la literatura. Si tenim present que un escriptor crea els seus precursors, no hi ha cap clau de comprensió de la contemporaneïtat que no passi per la relectura dels clàssics i per rescatar les baules perdudes de la pròpia tradició literària. Ara i aquí el raquitisme lingüístic només se supera connectant els bons models literaris amb les noves potències creatives i lectores.[...]
La majoria de les proses, narracions i novel·les breus que integren el volum L'home que tenia més d'una vida no havien estat reeditades des de l'any 1939. I ara tenen l'oportuna virtut de revelar els perfils més desconeguts de Joan Puig i Ferreter (La Selva del Camp, 1882-París, 1956), un escriptor sobretot famós per la seva faceta de dramaturg i per obres tan monumentals com Camins de França o El pelegrí apassionat."
"Temes com l'honor perdut a causa de la voluptat, la sacralització de la virginitat i una torbadora misogínia de vegades reforçada per la veu narradora, traspassen una textura de fòssil. Tanmateix, aquest reconeixement no invalida la lectura del llibre. Queden, pel cap baix, dues lliçons impagables: fruir dels recursos lèxics d'una llengua vigorosa i aproximar-se al misteri d'experimentar que algunes imperfeccions, dissonàncies i exageracions declamatòries també poden bastir una obra instructiva, de necessari coneixement de la tradició literària."