15/5/08

Toni Ibàñez: «La Catosfera demostra que podem treballar en projectes col·lectius amb un esperit solidari»

Toni Ibáñez (diari digital molletamà)

Toni Ibàñez és filòsof, professor i escriptor, però sobretot blogaire. Reconegut i premiat pels seus blogs Tros de Quòniam i Entrellum, va ser l'inventor del terme "Catosfera", i ara ha coordinat el projecte de creació del llibre La Catosfera Literària. Primera antologia de blogs en català. (Cossetània Edicions), un recull de textos de 100 blogs que van ser seleccionats per un jurat format pel mateix Ibañez, Jordi Ferré, Jesús Tibau i Sani Girona.
· En primer lloc, l'hem de felicitar per la tasca que ha dut a terme en la coordinació de "La Catosfera Literària". Ha estat gaire difícil aquesta tasca, i la de jutjar els més de 100 articles que els propis usuaris van preparar?
La convocatòria va ser un èxit. Vam rebre molts textos i, de seguida, vam veure que calia fer una selecció. El criteri era la qualitat literària. En vam deixar 100 perquè 100 és un número màgic, emblemàtic. Volíem que el llibre fos una bona mostra del que s'està fent ara mateix a la xarxa.
· Qui es quedarà els beneficis d'aquesta obra?
Els ingressos per drets d'autor que generi la venda d'aquest llibre seran destinats a fins solidaris, concretament a La Bressola, la xarxa d'escoles en català de la Catalunya Nord.
· Es preveu que es venguin molts exemplars de La Catosfera Literària? Quins objectius s'han marcat?
S'ha fet una primera edició de 2.000 exemplars. Esperem que aviat se'n faci una segona. L'objectiu és donar a conèixer la ciberliteratura que s'està fent als blogs. Molts lectors que potser no llegeixen blogs, gràcies a aquest llibre entraran en contacte amb la literatura digital.
· S'ha proposat ja si participarà o coordinarà la creació de nous reculls d'aquest tipus?
L'experiència ha estat fantàstica. La Catosfera demostra que podem treballar en projectes col·lectius amb un esperit solidari. Totes les persones hi han participat desinteressadament. Són aquests valors els que m'engresquen: saber que hi ha gent capaç de somiar i d'implicar-se en aventures noves...
· Es fa molt complicat escriure en més d'un blog? I té alguna recompensa aquesta tasca?
Un bon blog és el resultat de molts factors: la constància, l'autosuperació, la innovació, el treball seriós... Pots obrir molts blogs, però l'experiència em diu que, al final, n'hi haurà un al qual dedicaràs el teu temps i el teu esforç. La millor recompensa sempre són les visites i els comentaris: saber que tens lectors fidels. Escrivim perquè volem ser llegits. Després hi ha els rànquings i els premis.

Entrevista a Toni Ibáñez al diari digital NacióDigital.cat, del 14 de maig.