4/3/09

Un niu d'escurçons: "Vilaniu"

Carles Cabrera publicà un article al Diario de Mallorca del dijous 26 de febrer sobre la novel·la Vilaniu, de Narcís Oller. Cabrera destaca la figura d'Oller en la literatura catalana.
Amb encert, Cossetània Edicions, de Valls estant, ha optat per recuperar l’obra narrativa completa de l’autor, i Vilaniu suposa, en aquest sentit, la primera novel·la llarga que se n’edita. No és casual que així sigui, perquè Vilaniu s’ajusta al seu poble natal gairebé com un mitjó. De res li serviria, en aquest sentit, esquivar en marrada certes crítiques en introduir un Valls com a poble diferent a la novel·la amb la pretensió que ningú identifiqués els fets que s’esdevenen al llibre amb el seu propi terrer. Hom no li perdonaria que ubiqués aquella trama a Valls-Vilaniu ni que identifiqués la vila amb un niu d’escurçons.[...]
A la segona meitat del segle XIX, tots els països comptaren almenys amb un gran novel·lista: Eça de Queirós a Portugal, Pérez Galdós entre els castellans, Dickens, a Anglaterra, a Rússia, Tolstoi i Dostoievski... fins i tot la literatura catalana aportava amb Narcís Oller el seu granet de sorra. Quan amb el fin-de-siècle arribaren els modernistes, Jaume Brossa peroraria que havíem de transformar la nostra cultura, regional i tradicionalista, en nacional i moderna, però callà com un mort que Oller (i el seu cosí Josep Yxart, i Joan Sardà) s’avançaren als modernistes a l’hora d’anivellar la literatura catalana amb Europa.