10/3/09

"Secrets de Catalunya" retrata el país a través de singularitats que no apareixen a les guies

L'autor de l'obra, que edita Cossetània, és Xavier Sust

El llibre Secrets de Catalunya, de Xavier Sust, retrata el país a través de singularitats que no apareixen a les guies. L’autor ha volgut parlar en aquesta obra, que edita Cossetània, sobre la gent de Catalunya i d’allò que li és propi.
Xavier Sust, economista, també ha publicat els llibres Guia inútil de Catalunya, Misses dites i Fantasies animades d’ahir i d’avui. Per Sust, l’interès d’aquesta obra es troba en la manera en què retrata el país, a través de les anècdotes que explica, que s’allunyen d’allò que es publica habitualment: “El llibre parla de coses que no es troben explicades en altres llocs. El lector no hi trobarà sexe, ni cotxes, ni diners; parla de la gent. És com una revista, per tant, millor que no es llegeixi tot d’un cop." Xavier Sust ha volgut reflectir al llibre un sentit de país, tor parlant des d’una normalitat que, segons ell, no és real: “el llibre demostra sentit de país, donant-lo per pressuposat, però parla des d’una normalitat que no existeix. Tot i això, jo no tanco el llum.”
Per a l’autor també ha estat important aconseguir la complicitat amb el lector, a través de situacions quotidianes tractades sempre de manera suggerent i irònica. Sust ha volgut que hi quedéssin reflectides les diverses realitats del país: “El llibre parla de la gent, m’interessa el factor humà de l’obra. En les històries s’hi poden trobar dobles i triples sentits, dels que cadascú n’agafarà el que vulgui. A més, he volgut que hi hagués un equilibri territorial dels casos que s’exposen”. Xavier Sust també destaca el pes que té la figura paterna a l’obra: “A Secrets de Catalunya també hi he afegit, de manera conscient o inconscient, una mena de reconeixement a la figura paterna: en moltes de les històries hi apareix un pare, un padrí, un professor, o bé un cap; i sempre se’n parla en un sentit positiu.

"Tot el que no necessitàveu saber del nostre país" és el subtítol que finalment s'ha escollit per a aquest llibre, després d'haver descartat altres subtítols: "Consells pràctics per no solucionar problemes que no tenim", "Una guia absolutament prescindible per a la vida moderna", "Investigacions fins ara inèdites...i és lògic", "Té res, l'herbolari, per a la síndrome d'Estocolm?"; "Famosos de la televisió! Parelles d'estranquis! Fenòmens paranormals! Etcètera!", "Del Sant Crist de Balaguer al Pinotxo de la Boqueria passant per la Fresita i els tebeos de Bruguera", "Ridiculeses abordades de manera seriosa i solemnitats preses en broma", i "El passat no el deixem enrere sinó endins".

Xavier Sust:
Xavier Sust Novell és escriptor de poesia amb obra publicada, autor teatral amb obra estrenada i propietari d’una barbacoa amb obra vista. Atresora records en el sentit anglès de la paraula i també en el català. És economista, però vaja, se sent satisfet d’haver fet els llibres Guia inútil de Catalunya, Misses dites i Fantasies animades d’ahir i d’avui. I ja és estrany, perquè aquest és dels que mai no estan contents: quan era petit volia ser periodista, i ara que és periodista voldria ser petit.