18/3/09

Es presenten els volums V i VI de l’Obra Completa d’Artur Bladé i Desumvila i "Artur Bladé en la política i la literatura catalanes"

Els volums V i VI de l’Obra completa d’Artur Bladé i Desumvila i el llibre Artur Bladé en la política i la literatura catalanes del segle XX, de Xavier Garcia, es presentaran dijous 19 de març, a les 7 del vespre, a la sala d’actes del Palau Marc, a Barcelona.
L’acte inclourà la presentació de l’exposició virtual "Artur Bladé i Desumvila: escriptor de l’Ebre català i cronista de l’exili". Intervindran Artur Bladé Font, de Sam Abrams, crític literari; de Josep Fornas, fundador d’Editorial Pòrtic; de Xavier Garcia, periodista, i d’Oriol Izquierdo, director de la Institució de les Lletres Catalanes.

Cicle de la terra natal III. L’edat d’or
Aquest cinquè volum de l’Obra completa d’Artur Bladé i Desumvila, que correspon al Cicle de la terra natal III, presenta —complet— el petit monument de la memorialística catalana del segle XX que és L’edat d’or; l’obra està formada per dues parts («Records de noiesa» 1907-1919, i «Records d’adolescència» 1919-1929), la segona de les quals veu la llum per primer cop, ja que havia restat inèdita fins ara.

Cicle de l’exili II. Viatge a l’esperança i De l’exili a Mèxic
Aquest sisè volum de l’Obra completa d’Artur Bladé i Desumvila, que correspon al Cicle de l’exili II, acull dos llibres més d’aquesta gran crònica sobre l’exili que Bladé va elaborar amb l’objectiu de lluitar contra l’oblit; els quals són representatius de l’etapa mexicana: Viatge a l’esperança. Impressions d’un viatge a la nostra terra l’any 1956 i De l’exili a Mèxic.

Artur Bladé en la política i la literatura catalanes del segle XX
Aquest llibre —assaig biogràfic sobre la vida i obra de l’escriptor de la Ribera d’Ebre, Artur Bladé i Desumvila— recull la síntesi que el periodista Xavier Garcia ha anat elaborant des de 1971, quan va conèixer l’autor de Benissanet, que va esdevenir de seguida amic i mestre. Claredat d’estil, continguts amb substància humana, cultural i de paisatges i catalanitat integral, formen el nucli d’aquest treball.

Xavier Garcia:
Xavier García (Vilanova i la Geltrú, 1950), periodista, assagista i biògraf, ha exercit el periodisme a Barcelona (1972-1992) i, des d’aleshores, ha continuat la seva tasca de cronista de la cultura, història, personalitats i paisatges de Catalunya. Pioner del periodisme ecologista i antinuclear, ha escrit, igualment, sobre els historiadors locals i biografies diverses, entre les quals les sèries d’Homenots del Sud.