4/3/09

"Rafael Battestini i Galup (1886-1939)" ofereix llum sobre la memòria del doctor, víctima de la repressió franquista

El llibre Rafael Battestini i Galup (1886-1939), de Josep Maria Vallès, es presentarà dijous 5 de març, a 2/4 de 8 del vespre, a l’Hospital de Santa Tecla, de Tarragona. Durant la presentació intervindran l’Hble. Sr. Josep-Lluís Carod-Rovira, vicepresident del Govern de la Generalitat de Catalunya; el Sr. Josep Maria Vallès, autor del llibre; la Sra. Rosa Maria Rossell, tinent d’alcalde coordinadora de l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona, i el Dr. Joan Maria Adserà, director general de la Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla.

En un país com el nostre, en un procés obert de construcció nacional, és necessari recuperar la memòria històrica, i el nom del doctor Battestini forma part d’aquesta recuperació. Aquest llibre ofereix llum sobre el que va passar, les venjances, les enveges, els delators, els testimonis, i també sobre els que el van voler ajudar el doctor Rafael Battestini, restableix l’honor i la memòria d’un home bo que morí assassinat, precisament, per estimar la vida dels altres.

Josep Maria Vallès:
Nascut a l’Espluga de Francolí el 1945, és afeccionat a la història local. La seva carrera professional s’ha centrat en la gerència empresarial, i el seu oci, en la promoció cultural a la seva vila. Fundà l’Escola de Música del Casal el 1978 i ocupà la presidència del Casal del 1981 al 1985, període durant el qual promogué la reaparició de la revista mensual El Francolí i fou un dels fundadors del premi Bernat Morgades de recerca històrica local. També fou fundador del Centre d’Estudis del Casal de l’Espluga (1983). Ocupà l’alcaldia de l’Espluga durant un curt termini, en la legislatura 1987-1991, però es veié obligat a dimitir per la polèmica del Pla de Residus, promogut per la Generalitat de Catalunya. És autor d’un treball monogràfic sobre l’aigua de les Cent Fonts i biògraf de Pere Antoni Torres Jordi, sobre el qual ha publicat articles, ha fet conferències i ha escrit els llibres La custòdia de la parròquia de Sant Miquel de l’Espluga de Francolí, De l’idealisme a l’oblit, Poesia i teatre de Pere Antoni Torres Jordi i L’Espluga de Francolí en els setmanaris de Montblanc (1903-1923). És membre i col·laborador dels centres d’estudis de la Conca de Barberà i de les Garrigues, en les revistes dels quals ha publicat els articles següents: “Josep Mallén i Garzón, un mestre republicà a l’Espluga de Francolí” (Montblanc, 2006) i “El capbreu del Vilosell de 1758” (les Borges Blanques, 2006). Actualment és gerent del Casal de l’Espluga de Francolí.