20/3/09

Sam Abrams: "Artur Bladé i Desumvila hauria de figurar en els manuals de literatura"

Presentació dels nous volums de l'obra de Bladé al Palau Marc

Els volums V i VI de l’Obra completa d’Artur Bladé i Desumvila i el llibre Artur Bladé en la política i la literatura catalanes del segle XX, de Xavier Garcia, es van presentar dijous 19 de març al Palau Marc.
Durant l'acte també es presentà l'exposició virtual "Artur Bladé i Desumvila: escriptor de l’Ebre català i cronista de l’exili". Hi intervingueren Artur Bladé Font, de Sam Abrams, crític literari; de Josep Fornas, fundador d’Editorial Pòrtic; de Xavier Garcia, periodista, i d’Oriol Izquierdo, director de la Institució de les Lletres Catalanes.

Sam Abrams, escriptor i crític literari, parlà sobre la figura d'Artur Bladé i Desumvila i la seva obra:
Aquests dos volums marquen l’arribada a l’equador de l’edició de l’Obra completa de Bladé, una iniciativa en què hi han confluit una sèrie de persones i institucions. Aquesta col·laboració hauria de servir de model per a la reedició d’altres autors.
La literatura catalana, per una banda, és molt sensible a la innovació, però, per l’altra, s'hi troben una una sèrie de coses que no es toquen. És el cas dels manuals de literatura, que tenen els mateixos continguts que fa 30 anys. Artur Bladé hauria de figurar en aquests manuals.
Bladé és un autor molt més subtil del que pot semblar a primera vista. Era una persona modesta, però sabia el que es feia. Els seus projectes literaris són ambiciosos.
Xavier Garcia es centrà en el seu llibre, Artur Bladé en la política i la literatura catalanes del segle XX:
Hi ha gent que em diu, mig en broma, que sempre parlo sobre Bladé. De fet, és veritat, fa 30 anys que en parlo. Però amb aquest llibre he volgut aprofundir una mica més sobre el pensament de Bladé i la seva obra.
El llibre explica, per exemple, com Josep Pla va voler desprestigiar Artur Bladé quan aquest publicà la biografia de Francesc Pujols. No he volgut fer xafardeig sobre el tema, però en deixo constància.