25/2/09

Un solsoní recull en un llibre la seva experiència a la selva de l´Amazònia

Carles Santasusagna, nascut a Solsona l´any 1950, acaba de publicar el llibre Una granja a l´Amazònia (Cossetània Edicions), que recull la seva experiència enmig de la selva. L´autor hi descriu la vida quotidiana i el treball en una granja de la Guaiana Francesa, en plena Amazònia.
Santasusagna és un autèntic rodamón. Comença a viatjar l´any 1976 per l´Àfrica (Algèria, Nigèria, Nigèria i Camerun) i continua, el 1980, per l´Amèrica del Sud (Guiana i Brasil). Finalment, s´instal·la a la Guaiana Francesa, a la selva de Regin, on viu d´ençà de l´any 1986, amb una interrupció de tres anys, passats a Catalunya, i un viatge de descoberta a l´Equador. Una granja a l´Amazònia explica, sobretot, l´experiència de tirar endavant una granja enmig de la selva amb respecte per l´entorn, alhora que fa partícip el lector de la quotidianitat d´un autèntic habitant d´aquest medi natural. En definitiva, es tracta d´un recull de vivències en un món poc domesticat, un món de frontera, encara ben independent de la voluntat i la manera de fer dels homes.
En el llibre, l´autor va desgranant els motius del seu viatge i la decisió de fer vida a l´Amazònia: «l´any 1984, de tornada d´una expedició a la selva, em varen oferir treball en una granja situada a la riba del riu Oiapoc, frontera entre el Brasil i la Guaiana. La feina va durar un any i va servir-me, sobretot, per donar-me ganes de continuar explorant i experimentant el món que ens envoltava i ens espiava des de l´altra banda de les prades d´on l´havien exiliat (...) Mirar de casar una granja, un indret per produir proteïnes de qualitat per al mercat, al bosc equatorial humit, interferint-hi com menys millor, ha estat allò que ha justificat durant els darrers anys la meva presència a l´Amazònia».

Notícia de Damià Vicens al diari Regió 7 sobre la publicació del llibre Una granja a l'Amazònia.