3/7/08

Víctor Estadella: "La Vall Fosca és una vall oblidada fins i tot per l'excursionisme"

Presentació del llibre Itineraris a peu per la Vall Fosca, a la llibreria Catalònia

El llibre Itineraris a peu per la Vall Fosca. 15 excursions, de Sergi Galanó, es va presentar dimecres 2 de juliol a la Llibreria Catalònia. Víctor Estadella, presentador i col·laborador del llibre-guia, va destacar la singularitat del tema que tracta el llibre i l'oblit que pateix l'espai natural que n'és l'eix central:
«És una alegria poder parlar d’una obra sobre la Vall Fosca, en comptes de parlar sobre obres a la Vall Fosca, que des de fa una anys és el que estem més acostumats a sentir. El llibre recull la cultura, l’amor al país, en contraposició a l’especulació, al diner fàcil.»
«Molts camins tradicionals es perden. A mesura que al refugi Tacita, que és el que porta el Sergi, la gent preguntava pels antics camins, va anar sorgint la idea de recuperar-los.»
«La Vall Fosca és una vall oblidada fins i tot per l’excursionisme. Quan hi anàvem amb el 600 tardàvem tot el dia a arribar-hi.»
Sergi Galanó, autor de la guia, va exposar la importància de difondre el patrimoni de la Vall Fosca:
«Aquesta guia va sortir com a fruit de la necessitat. Les poques publicacions que existien sobre la Vall Fosca parlaven del seu passat hidroelèctric, però a banda d’això no hi havia absolutament res més.»
«Els camins formen part del patrimoni cultural de la Vall Fosca. Jo els he recollit al llibre, però bàsicament s’hi inclouen itineraris molt diversos, fàcils i difícils, llargs i curts, circulars o d’un lloc a un altre…»