23/7/08

"S'ha de restablir i honorar la memòria dels executats pel franquisme"

Joan Corbalán en la presentació del llibre Justícia, no venjança. Els executats pel franquisme a Barcelona (1939-1952), que es va portar a terme el dimarts dia 22 de juliol al Museu d'Història de Catalunya va dir que cal "restablir i honorar la memòria dels executats pel franquisme, que a més eren persones que van lluitar per la llibertat del nostre poble".
El llibre és el resultat de quatre anys d'investigació de l'autor i s'hi detallen el nom, l'estat civil, la professió, el veïnatge, la filiació i l'acusació que van tenir les 1.717 persones de la província de Barcelona executades per la repressió franquista. A més el treball ha volgut donar veu a diversos testimonis de familiars dels executats i també s'explica com es va organitzar la repressió. Corbalán assegurà "que els familiars han estat un col·lectiu, que va patir moltes vexacions només pel sol fet de ser fills de "rojos" i que han estat força oblidats. Les seves històries són poc conegudes i importants". L'autor digué finalment que és necessari que s'anul·lin aquells falsos processos judicials que van tenir com a conseqüència les execucions.
L'historiador Joan Vilarroya digué per la seva part que el llibre "és un pas endavant pel coneixement individual de totes les persones afusellades pel franquisme a Barcelona". Vilarroya destacà també que les sentències dels judicis es basaven sempre amb l'acusació d'adhesió o de rebel·lió militar. L'historiador acabà la seva intervenció dient que "aquest és un gran llibre d'història". Per la seva part Pere Fortuny, en representació de l'Associació Pro-Memòria als Immolats per la Llibertat de Catalunya va explicar que el llibre s'ha pogut realitzar ja que finalment "s'han pogut investigar els judicis sumaríssims que es van fer sense dret a defensar-se."
Per la seva part, Maria Jesús Bono, directora general del Memorial Democràtic digué en la seva intervenció que "aquest és un llibre del tot imprescindible per conèixer en detall com va ser la repressió franquista. Els testimonis dels familiars de les víctimes són commovedors." Bono va finalitzar dient que "el llibre serà útil a l'hora de transmetre a les generacions posteriors el coneixement de la repressió".