14/7/08

"50 ascensions fàcils pel Pirineu català" proposa itineraris plàcids per descobrir el territori

El llibre 50 ascensions fàcils pel Pirineu català (Cossetània Edicions), de Manel Figuera i Abadal, es presenta dimarts 15 de juliol, a les 8 del vespre, al Consell Comarcal de la Cerdanya.
La presentació anirà a càrrec d’Alfons Brosel i Jordà, autor de diverses guies d’excursionisme i bon coneixedor dels Pirineus, i de Joan Pous i Porta, president del Consell Comarcal de la Cerdanya.

Resum:
La descoberta d’un territori pot començar de moltes maneres. Els Pirineus, malgrat el protagonisme de les seves muntanyes, tampoc no són una excepció. Aquest llibre fa una proposta tranquil·la per descobrir-los: una selecció de cinquanta ascensions fàcils pel Pirineu català, o sigui, el sector que va de la costa mediterrània fins al massís de Posets, entre les valls de Benasc i de Chistau, a la Franja de Ponent. Fugint de les proposicions temàtiques i de les sensacions adrenalíniques que proporcionen els avui anomenats esports d’aventura, el llibre suggereix una alternativa plàcida: el plaer de realitzar ascensions sense dificultats tècniques, sense escalades ni passos exposats.

Manel Figuera:
Manel Figuera va néixer a Barcelona el 1957, però des del 1982 viu a Bellver de Cerdanya. Per la proximitat, els Pirineus, sobretot el sector que va de la Maladeta al Canigó, i d’una manera especial la Cerdanya, l’Alt Urgell, Andorra, l’Arièja, el Berguedà, el Conflent i el Capcir, són l’espai que més en freqüenta. També s’ha mogut pels Picos de Europa, el sistema Ibèric, Gredos, els Alps i l’Atles. És soci del Grup Excursionista de Cerdanya (GREC) i des del 1999 és també regidor de Cultura i Turisme al seu poble. Com a tècnic en normalització lingüística, treballa al Servei Comarcal de Català de la Cerdanya, una de les delegacions del Consorci per a la Normalització Lingüística. És professor de primària, de català per a adults i corrector de textos. Escriu articles en revistes com Vèrtex i El Mundo de los Pirineos i ha publicat una vintena de llibres, tant de literatura —poesia, novel·la i narració curta— com guies d’excursions. Ha col·laborat en alguns mapes d’Alpina, així com en l’actual Nomenclàtor oficial de toponímia major de Catalunya.