21/7/08

"Justícia, no venjança" exposa els resultats de les investigacions sobre les execucions del franquisme a Barcelona

El llibre Justícia, no venjança. Els executats pel franquisme a Barcelona (1939-1952) es presentarà el dimarts 22 de juliol, a dos quarts de vuit del vespre, al Museu d’Història de Catalunya.
La presentació del llibre anirà a càrrec de de Joan Villarroya, professor d’Història Contemporània a la Universitat de Barcelona, i de Pere Fortuny, vicepresident de l’Associació pro-Memòria als Immolats per la Llibertat de Catalunya.

Resum:
L’any 2002 l’Associació Pro-Memòria als Immolats per la Llibertat a Catalunya va encarregar l’actualització del cens dels executats pel franquisme a Barcelona entre el 1939 i el 1952, amb un resultat de 1717 casos documentats. Darrera aquests fets hi ha la història silenciada, amagada i obviada de 1717 famílies que encara tants anys després es plantegen interrogants sobre què va passar i com va passar. A través de la documentació s’ha pogut donar una resposta sobre com es legislava, s’organitzava i s’executava la repressió franquista. A més, s’ha donat l’oportunitat a les famílies perquè expliquin la seva història, que sempre havia quedat en un àmbit reduït, familiar o local. Elles són les que han conservat com a tresors les darreres paraules que els seus familiars els escrivien poc abans de ser executats. Tots coincideixen en una idea: volem justícia, no venjança.

Joan Corbalán:
Joan Corbalán (Santa Perpètua de Mogoda, 1964), és diplomat en Educació General Bàsica, llicenciat en Història Moderna i Contemporània i màster en Història Contemporània per la Universitat Autònoma de Barcelona. Treballa com a professor d’Història a l’IES Pere Barnils de Centelles. És coautor, entre d’altres, dels llibres Josep Fortuny i Torrents. Una biografia política (2000), Joan Ambrós i Lloreda. Per Catalunya i la llibertat (2001) i Eines per a treballs de Memòria Oral (2008). Ha participat en els llibres Moledo-Mollet 993-1993 (1993) i Alcaldes i alcaldesses del Vallès Oriental (segle XX) (2006). Ha co-comissariat l’exposició “Lluís Companys i la seva època, 1882-1940” organitzada per la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana. És col·laborador habitual de la revista Notes. Membre fundador del Centre d’Estudis Molletans i del Centre de Recerques i Estudis Mogoda. Els seus estudis sobre història se centren en la història social i la microhistòria. Actualment treballa en diversos camps de la recuperació de la memòria històrica, com la repressió franquista i l’oposició armada comunista a Catalunya.