16/7/08

Joan Pous "totes les cultures tenen muntanyes sagrades [...] També nosaltres tenim unes muntanyes emblemàtiques"

Presentació de 50 ascensions fàcils pel Pirineu català a Puigcerdà

El llibre 50 ascensions fàcils pel Pirineu català (Cossetània Edicions), de Manel Figuera, es va presentar dimarts 15 de juliol al Consell Comarcal de la Cerdanya, a Puigcerdà. Durant l'acte van intervenir Joan Pous i Porta, president del Consell Comarcal de la Cerdanya; Alfons Brosel i Jordà, autor de diverses guies d'excursionisme i coneixedor dels Pirineus, i el mateix autor del llibre.

Joan Pous i Porta va fer referència a les muntanyes significatives que apareixen a la guia:
Totes les cultures tenen muntanyes sagrades o que tenen un significat especial. També nosaltres tenim unes muntanyes emblemàtiques, i moltes de les del Pirineu han estat recollides en aquest llibre del Manel.
Alfons Brosel i Jordà va parlar sobre les excursions pel Pirineu i les experiències que hi ha rere aquesta obra:
Amb el Manel hem escrit algun altre llibre conjuntament, i això per mi ha estat una gran sort.

El Pirineu, per al Manel, no té secrets. Moltes vegades hem anat plegats d’excursió, però tant l’un com l’altre també fem sortides en solitari. Diuen que això no s’ha de fer, però anar sol realment té avantatges: pots anar al teu ritme.

Totes les excursions descrites són una mostra molt bén escollida. N’hi ha algunes que hi són per la seva altitud, però també n’hi ha que hi figuren pel fet de ser emblemàtiques. N'hi ha d’altres de poc conegudes, però el Manel ens les vol donar a conèixer per la seva singular bellesa.
L'autor Manel Figuera desvetllà alguns detalls del seu llibre:
El llibre va des del cap de Creus fins al Posets. Hi ha una Catalunya creada el 1933 a partir de la divisió provincial. Però l’àmbit català és més ampli. Hi he inclòs un tros que pertany a l’Aragó, i també Andorra. M’he permès la llicència de posar-hi un parell de cims que es troben o bé limiten amb terres occitanes.
Us puc assegurar que les 50 ascensions les he fet completes; algunes, dues, tres o més vegades.