8/7/08

La catosfera literària

La Catosfera literària (primera antologia de blogs en català) ha estat una de les novetats literàries de primavera més interessants a casa nostra. Va ser precisament aquesta casa, Vilaweb, la pionera en editar un llibre sobre un blog, amb l'experiència d'un dia blocaire de l'escriptor i poeta Biel Mesquida (Plagueta de bord) el 2004. Ara Cossetània Edicions, afincada a Valls (Alt Camp), ha tret a la llum l'experiència de 100 blocaires d'arreu dels Països Catalans, que han fet l'aportació d'un text literari del seu diari personal on line respectiu perquè pogués ser editat en format paper.
La força i empenta de l'Ebresfera, col·lectiu blocaire de les comarques centrals dels Països Catalans, s'ha fet ben notòria atès que hi ha nombrosos representants de les nostres terres: Jaume Llambrich (El basar de les espècies), Jesús M. Tibau (Tens un racó dalt del món), Jordi Andreu Corbaton (Remote Viewers), Dani Gil (Bauen Blog), Josep Manel Garcia (De Roquetes vinc... a Tortosa Baixo), Vicent Sanz (Ilercavònia i Triticària).
També ha comptat amb l'aportació dels autors d'alguns dels blocs literaris estel·lars en la nostra llengua, els quals personalment visito amb més freqüència, que donen fe d'un gran activisme a favor dels nostres llibres. Es tracta de "De tard en tard" de Jordi Ferré (editor de Cossetània), "Tirant al cap" de Joan Carles Girbés (de Bromera edicions de València), i "Tens un racó dalt del món" (de l'escriptor Jesús M. Tibau, autor d'uns jocs literaris que són altament seguits).
El gran impulsor del llibre ha estat Toni Ibàñez, del bloc Entrellum, un dels ciberescriptors més coneguts de la Catosfera, al qual li hem d'agrair altament aquesta iniciativa.
La meua aportació personal és un post dedicat a Roc Llop i Convalia, el poeta miravetà i militant de la CNT, autor de tot un seguit de contes sobre la vida als camps de concentració nazis, el centenari del naixement del qual celebrem enguany. Al meu d'agost sortirà publicada la biografia sobre aquest interessant poeta (també per Cossetània), que he realitzat conjuntament amb Josep M. Sàez (regidor de cultura de Miravet).
La Catosfera literària és un llibre molt recomanable, que ens pot permetre passar unes magnífiques estones a la platja aquest mes de juliol, que ens permet apropar-nos a nous blocaires d'arreu de la nació catalana. Hi podem trobar des d'un poema provinent de l'Alguer, fins a nodrides epístoles, o uns interessantíssims contes, gentilesa d'autors ebrencs amb excel·lència com Jordi Andreu, Dani Gil o Vicent Sanz.
Feia molt temps que tenia pendent la redacció d'un post sobre un llibre en el qual m'ha fet molta il·lusió de participar-hi. Aquest és el resum que trobem a la contraportada: "No tots els blogs són literaris, però hi ha blogaires que escriuen força bé. A la xarxa s'està fent una part essencial de la literatura del present. Literatura 2.0. Escriptors de la mà oberta. Ciberescriptors que experimenten les noves possibilitats que dóna el format digital. Escriure en català a Internet. La catosfera literària.
Aquesta és la primera antologia catalana de textos escrits als blogs. 100 blogaires d'arreu dels Països Catalans demostren que, gràcies a Internet, la nostra llengua és més viva i més lliure que mai. Com diu Biel Mesquida al pròleg: Sempre havia sabut que l'escriptor ver és un creador de llibertats. En el blog ho és doblement: per l'escriptura en llibertat que practica i per la llibertat que dóna als lectors per dir la seva. Aquest gran tler públic que és el blog és també una disciplina quasi quotidiana".
Llarga vida a la Catosfera i a la ciberliteratura!!!

Article al blog Lletres Ebrenques, d'Emigdi Subirats i Sebastià.

El llibre La catosfera literària 08 es presentarà el dimarts 8 de juliol 8 de juliol, a 2/4 de 8 del vespre, a l’Fanc El Triangle.
Intervindran en l’acte els blogaires autors del llibre Toni ibáñez, Sani Girona, Judit Ortiz, David Figueres, Trina Milán, Júlia Costa, Josep Melero i Enric Gil.