14/4/07

Sense censura

Teresa Pàmies evoca la tasca antifranquista de Ràdio Pirenaica, l'emissora clandestina creada el 1941

"La Pirenaica va ser una eina importantíssima de la resistència antifranquista. Per escoltar aquesta emissora podies ser detingut, maltractat i processat. Contar tot això setanta anys després té el seu risc, però és pitjor encara no contar-ho". Amb aquestes paraules justifica l'escriptora Teresa Pàmies el seu interès per deixar constància impresa de les activitats de Radio España Independiente (REI), més coneguda com Ràdio Pirenaica o, ras i curt, la Pire.
El llibre Ràdio Pirenaica l'acaba de publicar Cossetània dins la col·lecció Memòria del segle XX, dirigida per Josep M. Figueres. La monografia, centrada sobretot en les emissions en català i escrita a instàncies del Centre d'Història Contemporània de Catalunya, va passar abans pel despatx de tres o quatre grans editors de Barcelona. Els informes de lectura en van desaconsellar la publicació: "Consideraven el tema desfasat, no hi havia demanda de més històries sobre la Guerra Civil", recorda Pàmies. I afegeix: "Les raons dels editors eren raonables des del punt de vista empresarial, però jo no m'hi vaig resignar".
S'ha sortit amb la seva: la història de "la emisora sin censura de Franco" ja és a l'abast dels lectors interessats a descobrir qui, com i des d'on es feien unes emissions clandestines que fins i tot incloïen espais en llengua catalana. Té mèrit, tenint en compte que les activitats de l'emissora es van dur a terme des del juliol del 1941 fins al juliol del 1977, uns anys difícils per a la circulació d'idees.
De tot plegat, Teresa Pàmies en pot parlar en primera persona: ella va ser col·laboradora i corresponsal de la llegendària Pirenaica. El seu testimoni pretén informar sobre la tasca realitzada per les emissores antifeixistes -la REI no era l'única- que lluitaven per "aportar una mica d'esperança als derrotats per les tiranies protegides pel nazisme i el feixisme ascendents a Europa".
Cossetània ha publicat també el llibre Veus de l'exili, basat en el programa radiofònic del mateix nom emès per Catalunya Ràdio. El volum, firmat per Josep M. Figueres, "vol acostar la història de l'exili narrada pels seus protagonistes".
xx
Eva Piquer
Article publicat a l'Avui, el dia 12 d'abril del 2007