3/4/07

Història de les petites històries de Catalunya

"La història de la vida quotidiana no es pot explicar només a través de les vivències de reis i de grans batalles, sinó que cal escoltar els records de la gent del carrer, i aquestes veus s'han explicat poc". Així resumeix Enric Calpena, que va treballar com a guionista en algun dels capítols del programa Històries de Catalunya de TV3, l'esperit de la sèrie. Ara, ell i Esther Rodríguez, que també va col·laborar en els guions, n'han posat per escrit alguns dels episodis. L'objectiu que persegueixen és "permetre connexions entre els problemes dels catalans d'ara i els dels catalans de segles enrere", explica Calpena.
El llibre, que es titula com el programa televisiu, recull vivències de catalans d'èpoques molt diverses, que van des dels temps dels ibers fins a la mort del dictador Franco. De fet, l'apartat corresponent a l'època dels ibers és exclusiu del llibre, ja que no es va poder emetre com a capítol de la sèrie perquè no se'n van trobar testimonis documentats, i la voluntat del programa és explicar la història a través dels ulls d'algun dels seus protagonistes. El que s'ha fet en el llibre és un treball de recreació a partir de l'existència d'un pou a Arbeca, que permet extreure informació sobre els poblats ibers.
Les històries curioses es combinen amb pàgines d'informació contextual. Així, per exemple, l'aventura del grup de catalans que va rebre l'encàrrec per part de l'emperador austríac de fundar la ciutat de Nova Barcelona en terres hongareses, un projecte que va resultar un gran fracàs, s'acompanya de l'explicació de la derrota de 1714.
La informació apareix complementada amb les il·lustracions de Jordi Ballonga, Roger Roldan i Massimo Cova, uns dibuixos que han comportat "una gran tasca de documentació", com explica Calpena. Antoni Tortajada, director del programa, destaca que el llibre "fa de la història una matèria entretinguda per a tota la família".
x
Maria Ortega