11/4/07

Filosofia virtual

Amb el títol Filosofia virtual, Pere Saborit va publicar el dia 5 d'abril al Quadern d'El País una crítica del llibre L'home que mira. Un bloc de filosofia i pensament, de Ramon Alcoberro i publicat per Cossetània Edicions.
Reproduïm alguns fragments de la crítica:

"...ens trobem davant d'un autor que intenta obrir nous camins expressius en el món virtual, tot complementant una obra escrita, i no per tant davant del cas del qui recorre a Internet, com a últim recurs en mancar-li la possibilitat de donar-se a conèixer a través d'altres mitjans".
...
"Pel que fa als posicionaments filosòfics de l'"·home que mira", al text hi trobem dues apostes clares: la il·lustració i el mediterranisme."
...
"En el cas de la il·lustració hi ha una atracció per aquell conjunt d'autors, que la tradició ha etiquetat com a "moralistes francesos" (Rochefoucault, Joubert i Chamfort), que tenen com a tret comú l'escriptura aforística, i una ideologia que traspua un conservadorisme que convergeix amb el seny català, i que s'expressa molt bé amb aquella observació, que Alcoberro subscriu explícitament, que "els rellotges aturats donen l'hora correcta dos cops cada dia". Pel que fa al mediterranisme, l'autor també deixa molt clar que tot i atraure'l molt, ell personalment és partidari de "fes més vida de biblioteca que de carrer".