30/9/08

"Shakespeare i la natura" analitza l'habilitat del clàssic per connectar home i Natura

El llibre Shakespeare i la natura. Inspiració i simbolisme, de Rosa M. Martínez Ascaso, es presentarà el dimarts 30 de setembre, a 2/4 de 8 del vespre, a la Llibreria Catalònia.
La presentació anirà a càrrec de l’escriptor Màrius Serra.

Quan es diu de Shakespeare que és el nostre contemporani, no és només perquè les seves reflexions són avui tan actuals com en la seva època. Aquesta modernitat potser també arrela en la presència, en tota la seva obra, d’un element tan quotidià i universal com la Natura. Perquè quan Shakespeare desplega tot un ventall imaginatiu de metàfores, símils i al·legories plens d’esquitxos de la naturalesa, la humanitat s’emmiralla en els seus textos. Aquest llibre vol posar en evidència l’extraordinària habilitat de Shakespeare per connectar home i Natura, una faceta del dramaturg fins ara inèdita en profunditat en els estudis sobre la seva obra. I també vol destacar com el fill d’Stratford va emprar aquesta relació en una percepció dico-tòmica: com a inspiració i com a simbolisme, insistint en la repetició a nivell humà del món macrocòsmic de la Natura: violència i placidesa. L’anàlisi incideix en aquest paral·lelisme amb l’home en els camps lingüístic, sobrenatural, humorístic, de l’ordre i el caos, de l’aparença i la realitat, de l’amor i de la mort.
En el darrer capítol s’ofereix la recopilació de més de 80 frases de personatges de totes les èpoques que han coincidit a relacionar o identificar l’autor elisabetià amb la Natura.

Rosa Maria Martínez Ascaso
Bibliotecària, documentalista i estudiosa de Shakespeare, amb una biblioteca particular de més de 2.000 llibres sobre ell i les seves obres, és autora de l’estudi Diàriament, periòdica, sempre Shakespeare. Crítiques, comentaris i interpretacions (1985) i coautora del llibre Bibliografía de las traducciones españolas de las obras de William Shakespeare (197).
Articulista de premsa des de l’any 1979 a més d’escriure sobre l’actualitat política i social i sobre art i literatura, s’ha especialitzat en temes shakespearians.