27/9/08

Jaume Sañé publica un llibre adreçat als boletaires novells

El naturalista Jaume Sañé (Taradell, 1961), considerat un dels principals experts en fauna autòctona de Catalunya, també és un gran coneixedor del món dels bolets. Aquests dies ha sortit publicat 100 bolets fàcilment identificables (Cossetània), un llibre didàctic que Sañé adreça a boletaires novells.
El llibre parteix dels dibuixos de Josep Ribot, l’històric il·lustrador de principis del segle XX que, entre altres, va completar “alguns dels millors dibuixos de bolets que s’han fet mai; i mira que dibuixar bolets és molt difícil”, explica Sañé, que d’entre tot el material va seleccionar i ordenar 100 espècies concretes, en una tria pensada “per ser útil a la gent que comença”.
Sañé recorda que anys enrere l’afició als bolets es traslladava de pares a fills, amb la qual cosa es partia d’una experiència prèvia a l’hora de caçar les espècies comestibles. Avui, en canvi, “hi ha molta gent que parteix de zero i això pot ser perillós”. Segons ell, “els bolets no fan respecte”, amb la qual cosa cada temporada s’han de lamentar algunes intoxicacions, “que poden ser més perilloses que una mossegada d’escurçó”. Per això aconsella que, davant del dubte, “deixeu estar el bolet”. Sañé, autor de diversos llibres sobre fauna, ja va signar, l’any 1995, un col·leccionable per a EL 9 NOU titulat 'El llibre dels bolets'.

Article de Miquel Erra per a El 9 Nou sobre el llibre 100 bolets fàcilment identificables, de Jaume Sañé