2/9/08

El llibre "Joaquim Llorens Abelló" recull la història d'un cooperativista convençut, marcat pel franquisme

El llibre Joaquim Llorens Abelló, de Pere Audí i Toni Orensanz, es presentarà divendres 5 de setembre, a 2/4 de 9 del vespre, a la Biblioteca Pública Salvador Estrem i Fa, a Falset.
La presentació del llibre anirà a càrrec de Joan Maria Thomàs, professor d’història contemporània de la URV.

Joaquim Llorens Abelló (el Lloar 1885 – Mèxic 1961) va ser un cooperativista convençut des de la seva primera joventut, al Priorat, fins a la seva mort, exiliat a Mèxic. Féu de cooperativista a l’Argentina. De retorn a Catalunya, col·laborà en la creació d’una cooperativa de consum al Lloar el 1918 i impulsà amb força a Falset El Porvenir, una cooperativa obrera a cavall de les societats de resistència i les cooperatives més tradicionals. Llorens entenia el cooperativisme com una eina de transformació social que havia de cobrir les necessitats bàsiques de les persones davant la deixadesa de l’Estat. Va ser un polític destacat, primer, en les files de la Confederació Nacional del Treball i, durant la II República, en el si d’Esquerra Republicana de Catalunya, on formà part de la direcció nacional. El seu exili mexicà continuà marcat per algunes de les seves grans obsessions: el cooperativisme i el mutualisme. Primer alcalde republicà de Falset durant la II República, la seva ha estat una memòria interessadament tacada pel franquisme.

Pere Audí
És mestre de primària. Fa cinc anys que investiga sobre la història de la comarca durant la II República i la Guerra Civil juntament amb Toni Orensanz. Com a fruit d’aquest treball de recerca ha publicat “El Porvenir”, 1916-1936. Vint anys de cooperativisme obrer a Falset, treball amb el qual va guanyar el premi Jaume Ardèvol i Cabrer dins els Jocs Florals de Torroja del Priorat, i Botigues i tallers de Falset a través de les seves factures (1929-1936).

Toni Orensanz
És periodista i guionista. Col·laborador habitual de La Vanguardia, ha publicat Passió, sang i oblit i ha col·laborat en obres col·lectives, com Jo no sóc de Barcelona i Priorat o Ebro, el río y la vida. Fruit de la recerca històrica que ha dut a terme ha escrit diversos articles en obres col·lectives, com per exemple, La Guerra civil en Aragón, així com el seu estudi d’investigació titulat La Brigada de la Muerte (en curs d’edició), sobre els incontrolats de l’estiu del 1936.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Gracias!
AllA