24/9/08

Joan Manuel Bailo: "100 propostes per a l'èxit no té res a veure amb els llibres d'autoajuda que volen donar solucions miraculoses"

Presentació de 100 propostes per a l'èxit personal a la Biblioteca Central de Reus

El llibre 100 propostes per a l'èxit personal, de Josep Marc Laporta, es va presentar dimarts 23 de setembre, a la Biblioteca Central Xavier Amorós de Reus.
L’escriptor i crític literari Joan Manuel Bailo fou l’encarregat de presentar l'obra. Parlant en tercera persona referint-se a un «amic» de l’autor (que, segons desvelà al final de tot, era ell mateix), en llegir el llibre va quedar esgarrifat, pensant que les propostes d’èxit personal a què al·ludeix el llibre farien referència a grans personatges de la història i les seves gestes. Però no era així: com més el llegia, més hi trobava petites «pindoles» que el van fer pensar en un llibre-medicament. O potser en una mena del «bricolatge del jo»? No tracta del «jo» en el setit freudià, sinó de la relació entre el jo i la societat. No fa referència a l’individualisme, sinònim d’aïllament i de l’egocentrisme, sinó de la individualitat que projecta l’individu cap enfora: totes les propostes estan encaminades a millorar l’individu envers la societat.
100 propostes per a l’èxit personal, segons Bailo, és un llibre pràctic, que no té res a veure amb els habituals llibres d’autoajuda que pretenen donar solucions miraculoses als problemes puntuals.
Aquests objectius del llibre foren corroborats pel seu autor, Joan Marc Laporta, el qual explicà que totes cent propostes són curtes i comencen amb la frase d’un autor reconegut. Insistí que els canvis de comportament depenen d’un canvi de mentalitat intern, de la nostra visió, més que no pas d’instruccions concretes sobre el comportament.