8/12/09

Look at això!

Una mirada a la vida dels Estats Units de dos periodistes catalans

La societat dels Estats Units i la seva particular manera de fer generen arreu del món tota classe de sentiments de l'admiració al rebuig, de l'estranyesa per alguns costums a la tendència a la imitació d'altres, però en tot cas desperten curiositat i, des de l'ascens d'Obama a la presidència, un renovat interès. Ara dos periodistes catalans que han viscut durant 4 anys prop de Washington, ens acosten una mica més la realitat nordamericana a través de les seves experiències narrades a 'Look at això!'
Albert Elfa és de sobres conegut pels espectadors de TV3 com el corresponsal que durant anys ens ha explicat les notícies més rellevants de Nordamèrica als telenotícies. Aquesta tasca va fer que ell, la seva parella Anna García i els seus fills, es traslladessin entre 2005 i 2009 al suburbi de Chevy Chase, a Maryland, prop de la Casa Blanca.
Durant aquesta època han assistit a canvis polítics, des del mandat de George W. Bush a l'ascens d'Obama, però també a un munt de situacions qüotidianes que els han permès copsar de primera mà el dia a dia de la vida dels Estats Units; una societat on s'han anat integrant sense perdre el punt de vista de qui ve de fora i d'unes arrels pròpies.
De les seves vivències en surt aquest 'Look at això!', un llibre escrit a quatre mans i que permet diversos recorreguts de lectura, fet que el fa molt amè i permet a cada lector anar descobrint els diferents capítols de manera personalitzada. En la part escrita per Anna García, obtenim la visió de com transcorren els fets de la vida diària, de la relació amb els veïns, de les compres, i sobretot amb gran ènfasi en el món educatiu i l'enorme pressió que viuen mares i estudiants en un sistema competitiu que busca l'èxit personal per sobre de tot. Per la seva banda, en els episodis narrats per Albert Elfa, coneixem una mica més la persona d'Obama i el procés electoral que el va portar cap a la Casa Blanca. Així del conjunt en treiem una visió a diversos nivells.
Albert Elfa Canut és llicenciat en periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona. Des del 1989 treballa als serveis informatius de TV3 on, entre d’altres tasques, ha fet de redactor d’economia i societat; ha estat director de diferents programes, com el de viatges “Veure món”, el d’economia “Valor Afegit” i el de debats “Àgora”. També ha estat coordinador i responsable de diferents programes especials. És co-autor del llibre 'Els nens vénen de Sibèria' (2003) i autor del conte 'Vaig arribar de… Rússia' (2005). Des del 2005 fins al 2009 ha estat corresponsal de TV3 als Estats Units. Des de setembre de 2009 és corresponsal de TV3 a Jerusalem.
'Look at això!' no té vocació de tesi socio-política plena de dades macrosocials o econòmiques i declaracions oficials. El llibre és un retrat, sobretot a peu de carrer, que permet fer-se una bona idea de la vida en un típic suburbi estadounidenc a través de les anècdotes que hi viuen persones corrents fent coses corrents com portar els fills a l'escola, sortir a fer esport, anar al centre comercial o organitzar una festa d'aniversari. I són anècdotes que es van abocant de manera natural sense seguir una estructura que soni falsament premeditada sino tal com ens les narraria un amic a mida que les va vivint. Són aquests fets que podrien tenir lloc a molts altres llocs, els que permeten ilustrar com es viuen particularment en aquest racó de món. I les veus que fan sentir opinions i retraten realitats són les de gent com la cartera del poble, una directora d'escola, una perruquera o una mare preocupada per les activitats extraescolars del seu fill.
'Look at això!' tampoc és ni una crítica acarnissada ni un exaltament al mode de vida nordamericà, sino que sap ser àgil i amè en ilustrar les particularitats i contradiccions, les coses bones i dolentes, partint de situacions particulars per exposar costums i maneres de fer i pensar més generals. D'aquesta manera enlloc de teoritzar sobre el sistema sanitari ens ofereix el relat d'una visita al metge, enlloc de donar una classe d'economia mostra les dificultats de la classe mitja per tirar endavant en una societat cada cop més polaritzada i enlloc d'oferir una diatriba sobre el sistema educatiu ens il.lustra el frenesí d'una mare estressada entre reunions a l'escola, planificació d'activitats pels seus fills, recollides de fons i càlculs per estalviar per la matrícula de l'universitat.
D'aquesta manera, Anna Garcia i Albert Elfa ens expliquen les coses que més els han sorprès durant aquests quatre anys i a partir d'aquí deixen que nosaltres guanyem una visió d'aquella societat i ens formem una opinió sobre, tal com ells diuen, el què s'amaga sota l'armoniosa gespa d'Amèrica.

Article d’Isa Martínez al web Lafinestradigital.com sobre el llibre Look at això! La vida sota l’harmoniosa gespa d’Amèrica, d’Albert Elfa i Anna Garcia.