2/12/09

La primera edició de 'Colom. 500 anys enganyats' s'exhaureix en un mes

Cossetània torna a editar el llibre del nord-americà Charles J. Merrill que demostra l'origen català de Cristòfol Colom

L'editorial Cossetània ha portat a les llibreries la segona edició del llibre Colom. 500 anys enganyats. Per què s’amagà l’origen català del descobridor d’Amèrica de Charles J. Merrill, ja que la primera edició s'ha esgotat en un més i escaig.
La obra, que ha ocupat les primeres posicions en els rànquings dels llibres més venuts dels diaris de Barcelona, –el de l'AVUI entre d'altres– durant un mes, va ser traduïda i distribuïda a Catalunya l'octubre passat. El seu autor, Charles J. Merrill, és professor de la universitat de Mount Saint Mary i ha estudiat durant divuit anys tota la informació relativa als orígens de Cristòfol Colom.
Merrill va publicar les seves conclusions a Washington el 2008 amb el títol Colom of Catalonia: Origins of Cristopher Colombus revealed (Colom de Catalunya: Orígens de Cristòfol Colom revelats), on assegura que el descobridor era d'origen català. El fet que Colom mantingués una antiga enemistat amb els Reis Catòlics va fer que els monarques ocultessin la catalanitat de Colom per fomentar la idea que era italià.
La mentida va guanyar credibilitat perquè es va anar repetint de forma autoritzada fins que es va convertir en un dogma històric. Però, com diu l’autor: "Fins a cert punt, és possible que el mateix Colom i la seva família acceptessin aquest engany. Devien tenir-hi les seves raons. Però no hi ha cap motiu perquè nosaltres hi estiguem d’acord".

Article al diari Avui sobre el llibre Colom. 500 anys enganyats, de Charles J. Merrill.