4/12/09

Cossetània editarà els premis de narrativa i assaig de la Fundació del Món Rural

La Fundació del Món Rural convoca uns premis de narrativa, assaig i periodisme per promoure la presència del medi rural en la cultura i els mitjans de comunicació

Presentació dels premis de narrativa, assaig i periodisme "Món Rural"

· Uns premis en llengua catalana dotats amb 3.000 euros en narrativa i assaig i 1.500 en periodisme

· Els treballs es poden presentar fins l’1 d’abril de 2010 i el veredicte es farà públic el 13 de maig de 2010

· Entre els jurats confirmats hi ha els periodistes Lluis Foix; Ramón Anglès, cap del TN Comarques de TV3; o els escriptors Andreu Carranza i Pep Coll

La Fundació del Món Rural (FMR) ha presentat avui 3 de desembre la primera edició dels Premis de narrativa, assaig i periodisme “Món rural”. Aquests premis tenen categories de narrativa, assaig i periodisme escrit i pretenen promoure la presència del món rural en els mitjans de comunicació i la creació cultural i intel·lectual. L’acte ha estat presentat pel director de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, Albert Turull; i l’ha presidit per Francesc Cribillers, director de la FMR, que ha destacat el paper que poden tenir aquests premis com un nou impuls per fomentar el món rural en la cultura i els mitjans de comunicació. També hi ha intervingut l’escriptor Pep Coll, que serà un dels jurats de la categoria de narrativa, que ha centrat la seva intervenció en la relació entre el món rural i la literatura. Cossetània Edicions serà l’editorial que publicarà els llibres premiats. Les categories d’assaig i narrativa estan dotades d’un premi de 3.000 euros, mentre que la categoria de periodisme rebrà 1.500 euros.
Els treballs que es presenten hauran d’estar redactats en llengua catalana i el món rural haurà de ser el marc on es desenvolupi la narració o l’assaig, o l’article periodístic. El termini d'admissió d'obres finalitzarà el dia 1 d’abril de 2010 i el 13 de maig de 2010 a Lleida es farà públic el veredicte dels tres jurats (un per categoria) format cadascun per tres personalitats vinculades a l’àmbit literari, periodístic i rural. Entre els noms ja confirmats trobem el periodista Lluis Foix; el cap del Telenotícies Comarques de TV3, Ramón Anglès; o els escriptors Andreu Carranza i Pep Coll.

Impuls a la presència del món rural

La Fundació del Món Rural (FMR), en el marc de la seva missió de promoure la reflexió sobre les realitats específiques i/o diferencials del món rural català, pretén també incidir en el camp de la cultura i el periodisme perquè apliquin la perspectiva rural. Per això convoca els Premis de narrativa assaig i de periodisme “Món Rural”. La voluntat és incentivar tant els treballs periodístics com la producció literària vinculats a l’entorn o temàtica rural. S’han elegit aquests gèneres perquè des de la FMR s’aposta perquè els premis tinguin sortida comercial i arribin al gran públic.
La Fundació vol aportar elements perquè Catalunya sigui conscient del valor estratègic del seu entorn rural per al desenvolupament sostenible del país. Això es tradueix en una “ruralització” també de la cultura. Un dels objectius a complir, llavors, és que aquests premis facin tenir al món rural una major transcendència en l’opinió pública en tot allò que concerneix a la seva quotidianitat i al progrés del món rural català.