31/7/09

"Les golfes de pagès" narra com es vivia al poble i als masos durant la primera meitat del segle XX

El llibre Les golfes de pagès (de Tivissa i la seva muntanya), de Domènec Jardí i Pagès i Carles Jardí i Pinyol es presentarà dissabte 1 d’agost, a 2/4 de 8 del vespre, al Casal Cultural de Tivissa. La presentació anirà a càrrec d’Albert Manent, historiador noucentista, i de Josep Solé Arnal, president del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre.

A Les golfes de pagès els autors narren com es vivia al poble i als masos durant la primera meitat del segle XX. Quan menaven les terres els parcers que podien estalviar poc i es movien en l’autarquia, tot i ajudant-se amb les carboneres, la caça, l’hort i els animals de corral. Els autors han remenat les andròmines de les golfes, tot revivint el seu significat, escoltant el seu testimoni callat i rememorant els qui les van utilitzar. Memoràndum que descriu l’ensenyament, els jocs, les cançons, els àpats, les feines del tros, els oficis, etc. És un costumari que servirà de model per a uns i de record o de referent per als altres. L’obra recull la història d’una societat rural en el seu context, que relata les situacions transmeses via oral.

Biografia:
Domènec Jardí (Tivissa el 10 d’agost de 1921) estudià a les escoles de la vila i es beneficià de l’ensenyament català de la Segona República. Treballà a la farmàcia del poble; amplià els coneixements com a auxiliar de farmàcia a Barcelona on també exercí com a caporal Sanitari a l’Hospital Militar; pagès i ramader de vaques; comercialitzà la llet i treballà d’administratiu a una fàbrica de marcs i motllures. Va ser alcalde de Tivissa durant la dictadura. És coautor del llibre: A Tivissa canten missa... Records de fets i costums religiosos (Cossetània, 2002).
Carles Jardí (Tivissa, el 13 de març de 1957) és catedràtic d’educació física i doctorat, amb el certificat d’estudis avançats. Ha estat docent a l’IES de Campclar (Tarragona), entrenador nacional d’atletisme i especialista en didàctica de la natació. Ha impartit cursos de formació per a mestres. Actualment és inspector d’educació en els Serveis Territorials d’Educació de Tarragona. Guanyador del Premi Baldiri i Reixach, el 1987, amb l’obra: L’activitat física i el funcionament del cos humà; coautor de llibres de text de secundària, de A Tivissa canten missa... Records de fets i costums religiosos. (2002) i de la Guia de prescripció de l’exercici físic per a la salut (2007) de la Generalitat de Catalunya. Autor dels llibres: 1000 ejercicios con material alternativo (1991); Movernos en el agua (1996) i Jugar en el agua (2001). Guanyador o finalista en concursos literaris i seleccionat pels llibres del I i II Premis de Narrativa Curta Tinet de Tarragona.