1/7/09

El biòleg vallenc Josep M. Llorach publica la guia «El parc natural de Montserrat. 10 rutes autoguiades»

Josep Maria Llorach (Valls, 1957), el biòleg que l'any 1981 va crear l'Escola de Natura Cel Rogent –de la qual ha estat director 25 anys–, acaba de publicar la guia El parc natural de Montserrat. 10 rutes autoguiades, amb el segell Cossetània Edicions, que també opera des de la capital de l'Alt Camp.
El llibre va ser presentat el cap de setmana passat a l'espai d'informació ambiental de Reus i Martí Boada –geògraf, naturalista i doctor en Ciències Ambientals– va introduir els espectadors en el contingut del treball.
L'autor proposa deu rutes perquè el lector i excursionista descobreixi el paisatge, la vegetació i la fauna que s'amaguen en aquest espai tan singular. El llibre incorpora indicacions molt concretes de les espècies habituals que poden observar-se en aquest paratge, amb fotografies i dibuixos originals. I és que Josep Maria Llorach ha escrit i elaborat la guia sobre el terreny. Amb aquesta obra de 208 pàgines –totes a color– i 227 il·lustracions, l'editorial Cossetània enceta la col·lecció Espais Naturals.
L'autor d'El parc natural de Montserrat és ben conegut per la tasca educativa i de divulgació que ha dut a terme per aconseguir transmetre d'una manera entenedora els complexos sistemes naturals de casa nostra.
L'any 1983 va formar part del grup fundador de la Societat Catalana d'Educació Ambiental, de la qual va ser el primer president. Llorach també ha impartit nombrosos cursos de coneixement del medi natural i ha publicat diversos treballs i itineraris de natura, com ara rutes autoguiades per les muntanyes de Prades, itineraris pels Ports, els sistemes naturals de Salou, itineraris per Valls i guies de les fonts del terme de Vandellòs i de l'Hospitalet de l'Infant.
Aquest biòleg s'ha caracteritzat, a més, per la seva tasca molt important de divulgació a través de la televisió, com ara el programa Oxigen, de Canal Reus TV.
Actualment, i com han explicat els editors, Josep Maria Llorach «es dedica a fluir a través del coneixement i la divulgació del medi del nostre país, a la recerca d'una nova relació de l'home amb la natura».

Notícia d'Anna Estallo al diari El Punt del Camp de Tarragona sobre el llibre El parc natural de Montserrat. 10 rutes autoguiades, de Josep Maria Llorach.