17/7/09

Cossetània Edicions enceta una nova col·lecció dedicada als espais naturals de Catalunya

El biòleg Josep M. Llorach (Valls, 1957) és el coordinador d'una nova col·lecció de l'editorial vallenca Cossetània Edicions que està dedicada a divulgar els espais naturals de Catalunya. El Parc Natural de Montserrat és l'àmbit a què s'ha dedicat el primer volum de la col·lecció, que ha escrit i il·lustrat el mateix Llorach i on es proposen deu rutes per aquest espai emblemàtic del país. La muntanya de Montserrat, tan simbòlica per a Catalunya, ofereix també una gran riquesa ambiental.
Veí de Reus des de fa anys, des d'on va impulsar la creació de l'escola de natura Cel Rogent, Josep M. Llorach ha abordat el llibre sobre Montserrat pensant en un públic «que no cal que sigui especialista ni en excursionisme ni en naturalisme». Per això, planteja deu rutes d'accés fàcil i que ofereixin una visió conjunta de l'espai natural de Montserrat, de tal manera que tots els ecosistemes de l'espai quedin inclosos en algun o altre itinerari. La segona part del llibre està dedicada a divulgar la flora i la fauna de Montserrat, mitjançant les fitxes de 89 plantes (seleccionades d'entre les 1.225 que té catalogades la muntanya) i de seixanta animals, sobretot les espècies més visibles o que més criden l'atenció dels visitants, com els moixons o alguns invertebrats molt concrets. Aquestes fitxes dedicades als animals estan il·lustrades amb els dibuixos que ha realitzat amb molta traça el mateix Llorach: «La imatge dibuixada permet oferir la màxima definició pel que fa a la forma, posició i colors de l'animal. Amb una fotografia costa més perquè els animals es mouen i és difícil captar-los.»
El naturalista comenta que Montserrat té una altra dimensió diferent a la significació cultural, religiosa i històrica que té el monestir i la muntanya per a Catalunya: «Ofereix, per exemple, un dels ecosistemes d'alzinar més ben conservats que hi ha al país. És cert que els incendis que ha patit han fet perdre part d'aquest patrimoni natural, com els boscos caducifolis, però els alzinars s'estan recuperant molt bé, prova, d'altra banda, de la resistència al foc que han desenvolupat els ecosistemes mediterranis.»
Josep M. Llorach ha deixat la direcció de l'escola Cel Rogent per dedicar-se a altres projectes, entre els quals hi ha la coordinació de la nova col·lecció de Cossetània Edicions: «La previsió és treure dos volums a l'any.» El segon serà amb tota probabilitat el dedicat al Parc Natural del Delta de l'Ebre: «Però no ens limitem només als parcs, sinó als espais naturals en general. Això vol dir que les muntanyes de Prades, que encara no estan declarades parc natural, també tindran cabuda a la col·lecció.»

Notícia de Natàlia Borbonès i fotografia de J.R. per al diari El Punt sobre el llibre El Parc Natural de Montserrat. 10 rutes autoguiades, de Josep Maria Llorach.