1/10/08

La "classe mitjana" periodística

Francesc Canosa Farran publicà un article sobre el llibre La revolució cívica. Articles de La Publicitat (1937-1939), de Domènech Guansé, al diari El País de dijous 25 de setembre. Canosa parla sobre la tasca periodística de Guansé i sobre la transcendència dels seus articles.
"Domènech Guansé (1894-1978) forma part d'una classe mitjana del periodisme català que és desconeguda, menyspreada i fins i tot atonyinada. "
"Com a bon frontissa, Guansé ha estat bellugadís: novel·lista cap aquí; dramaturg cap allà; una mica traductor; per moments biògraf; a cops assagista lletraferit i amb els influents Retrats literaris... I periodísticament un treballador fix i cardinal de la crítica literària, cultural, des que Antoni Rovira i Virgili el fa venir de Tarragona per viure a les pàgines de la catedral del periodisme català: La Publicitat."
"Avui, aquest recull d'articles podria ser perfectament un blog i cada columna una entrada de bitàcola: flis-flas."
"Guansé el dels ulls eternament oberts, esfereïts. No s'ho creia i acabarà sent una xifra, una trista, congelada i llunyana xifra: el 1940 el 80% dels periodistes catalans estaven a l'exili i la realitat es va exiliar amb ells."